Вакцинація дітей від COVID-19: лікарка пояснила, чи є в ній сенс та чи існують ризики

22 вересня 2021, 01:07
В принципі, ризиків для дітей в разі їхньої вакцинації бути не повинно, оскільки вакцина не втручається ані в розвиток організму, ані в його функціонування.

вакцинація, коронавірус, діти
Вакцинацію дітей від коронавірусу потрібно проводити з обережністю / Фото Reuters

Вакцинація дітей від коронавірусу має сенс, однак, враховуючи українські реалії й те, що в Україні досі не вакциновані групи ризику, було б логічним всі сили пускати на те, щоби прищеплювати дорослих, тому що вони частіше займають лікарняні ліжка. Таку думку в коментарі Главреду озвучила лікар-епідеміолог Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) Катерина Сояк.

Лікарка пояснила, що основа розвитку епідемії – це домашні осередки. При цьому саме діти часто є переносниками вірусу, який протікає у них в безсимптомній формі.

"Але це не означає, що їх потрібно вакцинувати в першу чергу, адже в домашні осередки вірус частіше приносять або діти-підлітки, які ведуть активне соціальне життя, або дорослі, які відвідують офіси і довго перебувають у закритих приміщеннях. А це, в свою чергу, переносить вірус і на групи ризику - бабусь і дідусів, які можуть бути сприйнятливі до захворювання через їхній вік", - зазначила Сояк.

читайте такожНа коронавірус за кілька років хворітимуть лише діти - дослідженняВона також нагадала, що виробники вакцин рекомендують відкласти вакцинацію дітей та вагітних жінок до закінчення клінічних випробувань. За словами Сояк, жодних ризиків для дітей у разі їхньої вакцинації від коронавірусу бути не повинно, оскільки вакцина жодним чином не втручається ані в розвиток організму, ані в його функціонування.

"Немає доказової бази, що вакцина може негативно вплинути на майбутнє здоров'я дитини. За правилами проведення досліджень та екстреного використання вакцин, вакцинувати ці дві групи людей не заборонено, але потрібно проводити їхню вакцинацію з обережністю, а тому кожна країна може вирішувати питання вакцинації дітей та вагітних на свій розсуд", - резюмувала епідеміолог.

Вакцинація дітей від коронавірусу

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив про те, що Україна може перейти до вакцинації дітей від коронавірусу після того, як буде вакциновано хоча б 50% дорослого населення.

17 липня в Міністерстві охорони здоров'я сказали, що в Україні з'явиться можливість вакцинувати дітей від коронавірусу в ході п'ятої хвилі прищепної кампанії. Як уточнили в МОЗ, дітей у віці від 12 до 16 років планують прищеплювати вакциною Pfizer і за певних умов. Підставою може бути поїздка за кордон.

В ЄС схвалили вакцинацію дітей віком від 12 до 19 років від COVID-19 американським препаратом Moderna.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти