В Україні злетять ціни на сигарети: скільки коштуватиме пачка

2 жовтня 2021, 18:34оновлено 2 жовтня 2021, 19:39
В Україні акцизи на сигарети підвищують вже протягом декількох років кожного 1 січня. Але ось ціни на тютюнові вироби ростуть тільки з березня-квітня.
Сигарета
Сигарети в Україні подорожчає / Reuters

Вже з нового року, з 1 січня, в нашій країні пачка сигарет у середньому може здорожчати на 8 гривень. Крім того, в законопроекті №5600, який вже прийняли в першому читанні, посилять правила для тютюнової сфери, також це також може відобразиться на ситуації на ринку.

В Україні акцизи на сигарети підвищують вже протягом декількох років кожного 1 січня, пише Обозреватель. Але ось ціни на тютюнові вироби зстуть тільки з березня-квітня. Пояснюється це просто: виробники забивають склади продукцією, на яку порахували ще старий акциз, а потім місяцями розпродають її.

Такі дії називаються форстолинг. І щоб уникнути цього, в новому законі прописали: якщо за місяць продати сигарет на 15% більше, ніж в середньому за місяць за останні три квартали, то доведеться заплатити акциз вище – застосують коефіцієнт 1,5. Це фактично не дозволить продавати дешеві сигарети за старим акцизом.

відео дня

читайте такожФабрику "Юнайтед Табако" податківці називають найбільшим виробником контрафактних сигарет в Україні-журналіст

"Часто виробники та імпортери перед підвищенням акцизного податку накопичують запаси продукції. Як відомо, вони мають право дореалізувати товар, який був виготовлений під старим акцизом. За фактом, акциз підвищений, а вироби ще місяць продають під старим акцизом в більшому, ніж зазвичай обсязі і за новою ціною", – пояснює член Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олексій Устенко.

Крім легального ринку також існує контрабанда (найпоширеніша схема, коли сигарети поставляють нібито для duty free, акциз не платять, але потім продають товар всередині країни). І контрабандні сигарети можуть коштувати в два рази дешевше, ніж легальні.

Раніше Главред писав про те, що за останній рік частка нелегальних сигарет на українському ринку зросла більш ніж удвічі – з 3,3 до 7,2 млрд. сигарет. Втрати державного бюджету через недоотримані податки і акцизи оцінюються в 13,2 млрд.такі результати дослідження Kantar Україна.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти