В Україні можуть збільшити штрафи за борги з комуналки: деталі

7 грудня 2021, 12:56
В Україні станом на вересень борги за комуналку сягнули 61,5 млрд грн. Це приблизно по 4,1 тис. на кожну сім'ю.
В Україні можуть збільшити штрафи за борги з комуналки: деталі
За день прострочення сьогодні нараховується пеня у розмірі всього 0,01% / Фото: Укрінформ, zaim.com

В Україні можуть значно посилити покарання за борги з комуналки. Як пише Обозреватель, на вимогу Міжнародного валютного фонду влада взяла на себе зобов'язання запровадити жорсткіші штрафи.

"Ми займатимемося питанням заборгованості та платіжної дисципліни населення, теплокомуненерго та дистриб'юторів, щоб забезпечити безперервність заявок на постачання газу та сприяти розвитку конкурентоспроможного ринку. Ми розробимо відповідні інструменти для ТКЕ, щоб забезпечити стягнення платежів із домогосподарств (зокрема і за рахунок збільшення штрафів та спрощеного правозастосування)", – йдеться в меморандумі з МВФ.

Як йдеться у матеріалі, в Україні станом на вересень борги за комуналку сягнули 61,5 млрд грн. Це приблизно по 4,1 тис. на кожну сім'ю. При цьому, кількість боржників серед українців з кожним роком збільшується.

відео дня

Сьогодні за кожен день прострочення боржникам нараховується пеня у розмірі всього 0,01%. Згідно з меморандумом, цей відсоток планується підвищити. Також розглядаються варіанти, як стягнути заборгованість без звернення до суду.

"Думаю, коли йдеться про посилення відповідальності, вони змінять систему, як ці борги "вибивати" з боржників. Якщо зараз ця процедура йде через позов, суд, виконавчу службу, то гадаю, що незабаром навіть позов до суду щодо цього питання не знадобиться. Уже сьогодні в нас є практика списання грошей із рахунків боржників і для цього навіть не завжди потрібно систематизувати ці процеси", – заявив виданню голова Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

На його думку, ситуація із боргами за комуналку в Україні критична. Зокрема, за останній рік заборгованість збільшилася на 10 млрд грн.

читайте такожХодить з пакетом для грошей: у Києві помітили пенсіонера, який просить оплатити йому "комуналку"Водночас координаторка житлових програм "Опори" Тетяна Бойко вважає, що основні борги з'являються під час розрахунків постачальників перед такими структурами, як НАК "Нафтогаз України", "Енергоатом" та інші.

"Це питання спеціально так комуніковане, що нібито не платить населення. Але з населенням потрібно працювати не через колекторів, а як із клієнтами. Для цього для різних категорій неплатників має бути свій підхід. З людьми можна домовитися, укласти договори реструктуризації", – каже Бойко.

Що робити, якщо є борги за комуналку

У Міністерстві соціальної політики України раніше заявляли, що навіть громадяни із заборгованістю зможуть претендувати на субсидію. Для цього українцям потрібно укласти договір реструктуризації і звернутися до органу соцзахисту населення з питання призначення житлової субсидії.

Щоб дізнатися деталі, в Мінсоцполітики радять споживачам звернутися до надавачів відповідних комунальних послуг.

У міністерстві також наголосили, якщо такий договір буде укладено протягом 2 місяців з початку опалювального сезону, житлова субсидія буде призначена з початку сезону.

читайте такожУкраїнцям роздадуть субсидії на комуналку грошима: хто їх отримає"Рекомендуємо громадянам, які мають заборгованість з оплати послуг і не можуть без допомоги держави сплачувати платежі за послуги, укласти договір реструктуризації і звернутися до органу соціального захисту населення з питання призначення житлової субсидії", – зазначали у міністерстві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти