Українця оштрафували за куплений на AliExpress GPS-трекер: що відомо

24 жовтня 2021, 09:04
Чоловік отримав трекер по акції, але так і не встиг ним скористатися. СБУ інкримінувала йому незаконне зберігання спецпристроїв для віддаленого аудіозапису.
Українця оштрафували за куплений на AliExpress GPS-трекер: що відомо
GPS-трекер з Китаю приніс українцю проблеми / скріншот відео

На Буковині суд оштрафував місцевого жителя за GPS-трекер, придбаний ним на популярній китайській платформі AliExpress. Найцікавіше, що чоловік не купував пристрій, а отримав його на додачу до чохлів на телефон, як подарунок від продавця.

Як пише Zaxid.net, мінімальний штраф у 850 грн наклали через те, що за допомогою цього трекера технічно можливо віддалено записувати аудіо. А отже, він може бути визнаний спецзасобом для зняття даних з каналів зв'язку, що своєю чергою порушує ст. 195-5 Кодексу України Про адміністративні порушення.

Покупець каже, що отримав цей GPS-трекер як додаток до куплених під час "чорної п’ятниці" на AliExpress чохлів для телефона.

відео дня

При оформленні замовлення продавець запропонував скористатися акційною пропозицією та придбати за $1 "випадковий подарунок" вартістю від $1 до $100. В результаті покупець отримав невідомий пристрій, який і виявився GPS-трекером з функцією використання сім-карти і віддаленого запису аудіо. В результаті до покупця прийшли представники СБУ та вилучили пристрій.

Суду за документами суду, а саме, за ідентифікатором пристрою "w33_MT6261 V0.2", можна припустити, що мова йде про GPS-трекер GF07, який кріпиться до автомобіля за допомогою магніту. Пристрій дійсно дозволяє віддалено записувати звуки протягом шести днів без заряду. Як про цей пристрій дізналися співробітники СБУ, невідомо.

Українця оштрафували за куплений на AliExpress GPS-трекер: що відомо
GPS-трекер, аналогічний тому, що отримав підсудний.

В Україні під загрозою доставка посилок з AliExpress і Amazon

Раніше повідомлялося, що депутати "Слуг" пропонують впровадити в Україні механізм, реалізація якого може паралізувати ринок закордонних посилок. Йдеться про нові вимоги до одержувачів посилок з-за кордону, зокрема замовлень із популярних сайтів AliExpress і Amazon.

Зокрема українці будуть зобов'язані надавати поштовому операторові копію паспорта або ідентифікаційного коду (ІПН), інакше посилку не віддадуть. Надалі ці дані передаватимуться митним органам для посилення боротьби з контрабандою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти