Україна ризикує перетворитися на пустелю: експерт попередила про кліматичний "Армагеддон"

15 серпня 2021, 13:53оновлено 15 серпня 2021, 15:16
Україні одночасно загрожують посуха і дуже інтенсивні зливи, каже Віра Балабух
Пустеля
В Україні прогнозують посухи / ua.depositphotos.com

В Україні в 2020 році середня температура була вище на 2,8 градуса від кліматичної норми, розповіла завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

У коментарі Апострофу вона зазначила, що в Україні не було зими. Крім того, був дуже пожежонебезпечний період влітку, який завдав величезної шкоди.

"Ми бачили величезні посухи, проблеми з водопостачанням, і це ті наслідки, коли середня температура перевалює за два градуси. Це зміни, які стають катастрофічними і незворотними", - говорить кліматолог.

Вона підкреслила, що у світі спостерігається прискорення цих змін і вони розвиваються дуже стрімко, адже ще ніколи в історії людства не було такого різкого підвищення температури повітря.

Як приклад вона наводить надзвичайну спеку в Канаді, коли температура повітря в одному з містечок піднялася до 49,5 градусів. Сама ж провінція, як пояснює Балабух, знаходиться на одній широті з українським Харковом, де ніколи не було таких високих температур, і такого взагалі не могло б бути, якби не зміни клімату.

"Ми повинні адаптуватися до цих змін, і на це потрібен час, ми не можемо одночасно зупинити всі викиди в світі, і процеси, що відбуваються в атмосфері, їх не так просто призупинити. Ми повинні готуватися до того, що у нас одночасно може бути і посуха, і дуже інтенсивні зливи", - говорить Балабух.

читайте такожУкраїну атакує потужний антициклон: синоптик попередила про спеку до +32 градусів

Раніше кліматолог Світлана Краковська заявила, що в Україні темпи потепління перевищують глобальні, в тому числі середньоєвропейські.

За її прогнозом, в Україні кліматичне літо (коли середньодобова температура перевищує +15 градусів), буде набагато довше - триватиме на півдні з трьох до п'яти місяців (три з них з будуть з тропічними ночами).

У свою чергу директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда заявив про те, що в разі продовження підвищення середньої температури Україні загрожують серйозні кліматичні зміни. "При збереженні таких тенденцій на всьому півдні України, а також в частині центральних областей, Клімат буде, як наприклад зараз в Греції. Сухі субтропіки", - сказав синоптик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти