"Загроза для всієї Європи": Шмигаль заявив про успішне блокування Північного потоку-2

16 лютого 2022, 22:33
За словами Дениса Шмигаля, ми успішно блокуємо таку російську гібридну газову зброю.
Північний потік-2
Північний потік - 2 / Reuters

Прем'єрміністр України Денис Шмигаль заявив, що на сьогоднішній день держава на високому світовому рівні разом зі своїми зарубіжними союзниками успішно блокують запуск Північного потоку-2.

"Ми сьогодні успішно блокуємо таку російську гібридну газову зброю у вигляді Північного потоку-2 і будемо продовжувати це робити, тому що це загроза не тільки для нашої держави, це загроза і для всієї Європи", - сказав Шмигаль під час телемарафону з нагоди Дня єднання в середу, 16 лютого.

Загроза Північного потоку-2

Нагадаємо, під час візиту до Києва канцлера Німеччини президент України заявив, що Україна і Німеччина детально обговорили ризики, пов'язані з запуском російського газопроводу Північний потік-2.

Сторони по-різному ставляться до ризиків, пов'язаних з проектом. Київ вважає трубопровід Газпрому геополітичним інструментом і бачить в ньому небезпеку. Українська держава зацікавлена в отриманні гарантій безпеки, а Німеччина також повинна стати гарантом продовження транзиту газу до Європи.

Контракт Газпрому і Нафтогазу з транспортування газу з Росії через територію України в країни Європи завершується в 2024 році. Москва відмовляється від переговорів з Києвом щодо пролонгації угоди. Керівник НАК Нафтогаз Юрій Вітренко говорив, що після введення в експлуатацію Північного потоку-2 Газпром не залежатиме від українського транзиту. Ситуація може призвести до стрибків цін на газ в Європі і проблем з його поставками.

Прессекретар російського президента Дмитро Пєсков стверджував, що для РФ прокачування газу через Україну тепер "вторинна" тема. Росія готова постачати газ шляхом української ГТС і після 2024 року, однак для цього повинен з'явитися додатковий попит на паливо в Європі.

читайте такожУ США відмовилися від введення термінових санкцій проти Північного потоку-2: у чому причина

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти