Турчинов розповів, чому у 2014 році не боровся за Крим

21 березня 2021, 13:54оновлено 21 березня 2021, 16:24
Розповіді про те, що літаки летіли вже над Кримом і хтось дав команду їм розвертатися, все це - порожні розмови, запевнив Турчинов.
Турчинов
Турчинов пояснив, чому у 2014 році не боровся за Крим / УНІАН

Колишній виконувач обов'язки президента України, екссекретар РНБО, очільник Центрального штабу партії Європейська Солідарність Олександр Турчинов спростував заяви про те, що нібито у 2014 році можна було здійснити десантну операцію у північному Криму.

"Попри те, що всі сили ми кинули на Схід і на Північ, я вимагав від Генштабу чимось допомогти залишкам наших військових підрозділів, що знаходяться в оточенні у Криму. Спланували, що ми можемо кинути десант, який закріпиться на півночі Криму або візьме під контроль один з аеродромів, щоб ми могли створити повітряний коридор. Це б дозволило нам нарощувати сили, щойно почнеться мобілізація ", - розповів Турчинов в ефірі програми Вечір з Миколою Княжицьким.

За його словами, в перших числах березня найближчою до Криму була 79-та бригада. Саме їй доручили сформувати групу, яка буде прориватися через перешийок до північного Криму, щоб там закріпитися. Але вони могли завести всього шість бронетранспортерів.

"Сіли на ці шість бронетранспортерів і поїхали у напрямку перешийка. Ця "потужна" група з шести бронетранспортерів просувалася до Криму, але до кордону з Кримом змогло доїхати тільки два - чотири бронетранспортери дорогою зламалися", - пояснив Турчинов.

Він додав, що на перешийку на них чекав севастопольський "Беркут", який першим зрадив Україну.

"Вони стали першою лінією оборони на перешийку, а за ними вже стояли регулярні сили Російської Федерації. Безумовно, командири ухвалюють рішення не атакувати російські війська на двох бронетранспортерах", - сказав Турчинов.

Він додав, що тоді штабом швидко відпрацьовується формат "Давайте, може, літаками перекинемо наших десантників". Мали можливість виконувати такі завдання два борти (два ІЛи), які могли з собою забрати майже 550 осіб.

"Але проблема полягала в тому, що 27-28 березня практично всі аеродроми у Криму були захоплені. Надходить інформація, що ми можемо провести десантну операцію на Джанкойському аеродромі, який єдиний ще не захоплений. Для того, щоб це перевірити і перевірити, яка реальна ситуація у північному Криму, десантники посилають старшого офіцера. Тоді він був ще майором (пізніше покаже себе дуже добре під час війни і стане генералом). Він під виглядом таксиста в’їжджає у Крим і проводить розвідку ситуації. І дуже добре, що це було зроблено, тому що він побачив, що на перешийку відбувається концентрація російських військ і вже треба думати про те, як ми будемо захищати Херсонську і Миколаївську область. Бо якщо піде наступ, у нас там жодного захисту немає", - розповів колишній секретар РНБО.

Турчинов переконаний, що у Криму була пастка.

"А головне, що з'ясувалося: Джанкойський аеродром повністю оточений російськими військами. Командир військової комендатури аеродрому перейшов на бік росіян і повністю передав під них інфраструктуру. Тобто це була готова пастка - ми могли втратити всіх десантників. Зрозумівши ситуацію, Генштаб, безумовно, не відправив десантників на Джанкойський аеродром, на вірну смерть або в полон", - підкреслив він.

"Ці всі розповіді, що літаки летіли вже над Кримом і хтось дав команду їм розвертатися, все це - порожні розмови людей, які, на жаль, не мають відповідальності перед власною країною", - підсумував колишній виконувач обов'язки президента України.

Окупація Криму - про що йшлося раніше:

  • Українська армія планувала взяти під контроль й утримувати кримські аеродроми та інші стратегічні об'єкти під час окупації Криму Росією у 2014 році. Цей план був реальним, й українські військові могли його реалізувати, проте його скасували, заявив перший заступник очільника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Віктор Назаров, який був у складі військової делегації до Криму.
  • Колишній глава Генштабу ЗСУ Віктор Муженко сказав, що у 2014 році українські військові готували сценарій військового звільнення Криму, однак у певний момент було ухвалено рішення згорнути операцію.
  • Рада національної безпеки та оборони затвердила Стратегію деокупації та реінтеграції Криму. Як заявив Секретар РНБО Олексій Данілов, документ буде перебувати в загальному доступі, також його переведуть на англійську мову і відправлять союзникам України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти