Союзників менше не стане: експерт назвав умови зниження підтримки України з боку ЄС

19 липня 2022, 16:15оновлено 21 липня 2022, 15:06
До кінця року фінансова допомога ЄС Україні може зменшитися, тому що перед опалювальним сезоном Європі потрібно буде закупити енергоносії.
Євросоюз, підтримка України, Ілля Куса
До кінця року Європа може знизити рівень підтримки України-Ілля Куса / Колаж Reuters, УНІАН

Відставки низки прем'єр-міністрів у країнах ЄС поки критично не впливають на загальну політику щодо Росії та України, розповів в інтерв'ю Главреду експерт з питань міжнародної політики та Близького Сходу Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

На його думку, в більшості країн щодо війни в Україні зберігається консенсус між партіями. Єдині політичні сили в Європі, які можуть серйозно змінити курс щодо Росії та України – це, в основному, політичні сили, які поки що маргінальні, вкрай ліві або вкрай праві. Але поки немає індикаторів того, що вони можуть прийти до влади найближчим часом, навіть після відставок або в результаті дострокових виборів.

Водночас, зазначає Куса, підтримка Європою України через деякий час може знизитися через внутрішні проблеми. Адже причини відставок прем'єр-міністрів в ЄС однакові-це накопичувалися соціально-економічні труднощі, які були загострені через війну в Україні.

"Єдине, що це змінює – через відставки і загострення внутрішніх проблем, уряди будуть більш схильні вирішувати внутрішні проблеми, тобто орієнтуватися на свого виборця, можливо, на шкоду якимось питанням, пов'язаним з Україною. Це не означає зупинку всієї допомоги, але десь ми можемо побачити пом'якшення риторики з приводу підтримки України, зменшення підтримки в тих чи інших питаннях, скорочення фінансування",- сказав Куса.

Також він додав, що фінансова допомога ЄС Україні може зменшитися до кінця року, тому що перед опалювальним сезоном Європі потрібно буде виділити дуже багато грошей на те, щоб закупити енергоносії для покриття своїх потреб. Особливо, якщо буде холодна зима.

За словами експерта, критичною ситуація з підтримкою України може стати вже наступного року. Тому що саме на початку наступного року можна буде заміряти і ситуацію на продовольчому ринку, яка дуже багатьох хвилює, і ситуацію з енергетикою.

читайте такожВідставка прем'єр-міністрів в ЄС: чи будуть наслідки для УкраїниПідтримка України з боку Заходу-інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти