Після стрімкого падіння поступово відновлюється ринок електроніки та побутової техніки: дані Codes

10 липня 2023, 15:35
262
торгівля технікою

Український ринок техніки та електроніки у 2022 році зазнав серйозного удару. Його обʼєми просіли на 40-60% в залежності від категорії товарів у порівнянні з 2021 роком. В основному через початок повномасштабної війни та стрімкий стрибок курсу валют, що одразу ж позначився на цінах імпортних товарів.

Причини такої просадки ринку цілком очевидні:

  • здорожчання всіх категорій товарів;
  • проблеми з логістикою через неможливість авіаперевезень;
  • зміна пріоритетів багатьох українців.

Проте вже зараз спостерігається поступове відновлення активності покупців та їх купівельної спроможності.

відео дня

Своїми даними поділилися представники сайту з промокодами Codes та інтернет-магазина Алло, який спеціалізується на продажах електроніки, гаджетів та побутової техніки.

Отже, вже станом на сьогодні ми бачимо певні позитивні тенденції:

  • Кількість непрацюючих магазинів техніки в Україні скоротилася з 44% до 23% у порівнянні з 2022 роком.
  • Обʼєми ринку виросли на 15-30% в залежності від категорії.
  • Кількість продажів також зросла на 10-30% в різних категоріях.

При цьому, наприклад, в Алло зазначають, що покупці стали більш виважено підходити до вибору та придбання товарів й активно шукають шляхи економії: чекають акцію зі знижкою на обраний товар, шукають промокод Алло, беруть участь в програмі лояльності тощо.

Представники інших торгових мереж також підтверджують активізацію ринку. Наприклад, мережа MOYO впродовж 2022 року відкрила 11 нових магазинів в Україні (через війну 5 магазинів було втрачено). А у 2023 році першим новим великим мережевим офлайн-магазином став Foxtrot у вінницькому ТРЦ Мегамол, відкриття якого відбулося 3 червня.

В Codes, Алло та деяких інших торгівельних майданчиках зазначають, що зараз як такого дефіциту електроніки в Україні немає. Навіть новинки ринку оперативно потрапляють до полиць магазинів, хоча й не так швидко, як це відбувалося до початку повномасштабної війни. Знову ж таки, причина в ускладненій логістиці та дещо подовженим ланцюгом постачань.

Варто також нагадати, що у попередні роки на тлі пандемії коронавірусу та дефіциту напівпровідників індустрія електроніки та техніки теж розвивалася не дуже активно, а деякі групи товарів залишалися дефіцитними впродовж місяців чи навіть років після виходу на ринок. Яскравий тому приклад — консоль Sony PlayStation 5, продаж якої у світі стартував восени 2020 року, а в Україні приставка перестала бути дефіцитним товаром лише у 2023-му.

Наразі складно спрогнозувати, яким чином буде розвиватися ринок електроніки на території України в майбутньому. Дуже багато залежить від того, коли та як завершиться війна, а також наскільки ефективно українська економіка буде відновлюватися у післявоєнні часи. Проте зараз тенденції позитивні, і з цим погоджується більшість представників ринку електронної комерції в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти