Допомогу продовжать: які категорії ВПО зможуть отримати виплати у 2024 році

14 грудня 2023, 13:30
В Україні продовжать надання допомоги внутрішньо переміщеним особам.
Які категорії ВПО зможуть отримати виплати в 2024 році
Які категорії ВПО зможуть отримати виплати у 2024 році / колаж: Главред, фото: УНІАН

В уряді опрацьовують можливість продовження надання допомоги і виплат деяким категоріям ВПО. Про це повідомили у Мінреінтеграції.

Незважаючи на постанову КМУ №709 від 11 липня 2023 року, яка передбачає припинення виплат певним категоріям ВПО з 1 лютого 2024 року, окремі громадяни все ж продовжать їх отримувати.

Кому продовжать виплати після звернення

Уряд України провів нараду, щоб узгодити положення проекту постанови про продовження виплат вразливим категоріям громадян з числа ВПО. Мета цього проекту-підтримати найбільш незахищені категорії ВПО, яким була призначена держдопомога на проживання до 1 серпня 2023 року.

відео дня

У цю категорію входять:

  • пенсіонери з низькою пенсією
  • особи, які втратили працездатність
  • люди з інвалідністю, тим, хто доглядає за дітьми з інвалідністю
  • діти-сироти
  • діти, батьки яких позбавлені опіки

Також на зараз обговорюється продовження виплат допомоги особливо вразливим категоріям ВПО після подачі нової заяви.

Кому продовжать виплати без звернення

Згідно з постановою КМУ № 332, виплати ВПО можуть призначити повторно на шість місяців навіть без спеціального звернення. Зроблять це для тих, хто вперше звернувся за допомогою у вигляді виплат після 1 серпня 2023 року.

Тобто, деяким ВПО виплати продовжуватимуть автоматично на півроку з 1 лютого 2024 року. Однак є одна умова. Середньомісячний сукупний дохід в сім'ї ВПО не повинен перевищувати 4 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність.

ВПО в Україні

Нагадаємо, майже 200 тисяч внутрішньо переміщених осіб будуть позбавлені державної допомоги. Категорії українців, які перебувають під загрозою, в ефірі телемарафону назвала міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук.

Також німецька організація Arbeiter Samariter Bund (ASB) надає грошову допомогу українським тимчасово переміщеним особам - у двох областях (Івано-Франківській та Львівській). Як кажуть співробітники організації - для того, щоб отримати допомогу, потрібно заповнити і відправити анкету.

Крім іншого, Кабінет Міністрів України вніс зміни до кількох урядових постанов з обліку внутрішньо переміщених осіб та виплати їм державної допомоги. Тепер особи, які проживали за кордоном протягом певного часу, можуть подавати заявки на призначення виплат через 15 робочих днів з моменту повернення в країну.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти