Орбан погрожує зірвати саміт Україна-ЄС: союзу не вдається згладити напруженість

5 грудня 2023, 15:45
1017
Президент Євроради Шарль Мішель змушений припинити візит до Китаю через погрози Орбана з питань України.
Орбан погрожує зірвати саміт Україна-ЄС
Орбан погрожує зірвати саміт Україна-ЄС / колаж: Гларвед, фото: УНІАН

Шарль Мішель припиняє свій візит до Пекіна через прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана. Він загрожує зірвати саміт лідерів ЄС, який має відбутися в середині грудня. Причина все та ж - питання вступу України в ЄС. Про це повідомляє видання Politico.

Президент Євроради, який вирушив до Китаю на перший особистий саміт ЄС-Китай з 2019 року, буде змушений повертатися до Брюсселя раніше. Це необхідно для того, щоб обговорити з лідерами подальші дії.

Також повернутися з Пекіна після першого дня зустрічей Мішель буде змушений через відсутність захищеної телефонної лінії, що дозволяє провести переговори з лідерами ЄС без прослуховування Китаєм.

відео дня

Як відомо, минулого тижня Шарль Мішель мав зустріч з Орбаном у Будапешті, головною метою якої були спроби згладити напруженість перед самітом лідерів ЄС. Також досягти компромісу з прем'єр-міністром Угорщини намагається президент Франції Еммануель Макрон. Він запросив Орбана на зустріч у Парижі цього тижня.

Переговори про вступ України до ЄС

Нагадаємо, в ході конференції президентів Європейського парламенту було підтримано початок переговорів про вступ України до складу ЄС. Про це заявила голова Європарламенту Роберта Метсола під час спільної прес-конференції з Головою Верховної Ради України Русланом Стефанчуком.

Однак прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує зірвати грудневий саміт лідерів Європейського Союзу, на якому обговорюватиметься допомога Києву та питання про початок переговорів про вступ України до ЄС. Під час зустрічі дипломатів Угорщина заявила, що хоче провести "стратегічне обговорення" фінансової підтримки блоку України і того, як російські санкції вплинули на країни ЄС ‒ перш ніж взагалі говорити про надання додаткової фінансової допомоги або зобов'язання в галузі безпеки.

Вся справа в тому, що на думку пропутінського прем'єр-міністра, переговори про вступ "не відповідають інтересам Угорщини". Він цинічно заявив, що Угорщина блокуватиме це. Орбан не хоче, щоб питання про вступ України до Євросоюзу вносили на порядок денний саміту, який запланований на грудень.

Також вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти