Офіційно: Залужний підтвердив знищення російських А-50 та Іл-22 у Приазов'ї

15 січня 2024, 11:51оновлено 16 січня, 10:28
Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний подякував повітряним силам за прекрасно сплановану та проведену операцію в Приазов'ї.
Валерій Залужний, А-50, Іл-22
Валерій Залужний підтвердив знищення російських літаків А-50 та Іл-22 / Колаж: Главред, фото: facebook.com/CinCAFU, Вікіпедія

Україна офіційно підтвердила збиття російських літаків А-50 та Іл-22 в Азовському морі 14 січня. Про це повідомив Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний в Telegram.

"Воїни Повітряних сил Збройних Сил України знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22. Дякую повітряним силам за прекрасно сплановану та проведену операцію в Приазов'ї!", - написав він.

В пресслужбі Повітряних сил також підтвердили інформацію.

відео дня

"Мінус ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 і повітряний пункт управління противника Іл-22! Спецоперація в Приазов’ї пройшла успішно.

Далі буде", - йдеться у повідомленні.

Спецоперація в Приазов'ї пройшла успішно
Спецоперація в Приазов'ї пройшла успішно / Фото: t.me/kpszsu

Тим часом спікер Кремля Дмитро Пєсков не став коментувати повідомлення про знищення двох військових літаків над Азовським морем.

За словами Пєскова, у нього інформації про це немає, звертатися слід до Міноборони, пише РИА Новости.

Знищення російських літаків А-50 та Іл-22

Українські військові збили одразу два російські літаки над акваторією Азовського моря. Це сталося ввечері 14 січня. Йдеться про літаки А-50 та Іл-22.

Як повідомлялося, повітряні сили збили російський військовий літак-розвідник А-50 і пошкодили Іл-22М11 з бортовим номером 75106.

Командувач Повітряними силами ЗСУ Микола Олещук побічно підтвердив знищення російських літаків над Азовським морем 14 січня.

Вранці в понеділок він опублікував в Telegram траурний допис, присвячений ракетному удару росіян по багатоповерхівці в Дніпрі, який стався 14 січня 2023 року.

"Це вам за Дніпро! Горіть у пеклі, нелюди! P. S. Поки без деталей", - написав командувач ПС ЗСУ.

Що відомо про літак А-50

А-50 - радянський та російський літак дальнього радіолокаційного виявлення і управління. Створений на базі військово-транспортного літака Іл-76 на заміну застарілому на той момент літаку Ту-126. Разом з радіотехнічним комплексом "Джміль", встановленим на ньому, утворює авіаційний комплекс радіолокаційного дозору і наведення А-50.

А-50 може застосовуватися:

  • для виявлення і супроводу повітряних і надводних цілей;
  • для оповіщення командних пунктів автоматизованих систем управління видів Збройних Сил про повітряну і надводну обстановку;
  • для управління літаками винищувальної та ударної авіації при їх наведенні на повітряні, наземні таморські цілі;
  • може служити повітряним командним пунктом.

А-50 допомагає російським окупантам визначати розташування українських об'єктів, наприклад систем ППО, авіації та наводити удари по них.

На озброєнні РФ є всього 3 одиниці А-50 і 6 одиниць А-50У. Вартість кожного – $330 млн.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти