"Незважаючи ні на що": в Берліні зробили гучну заяву про допомогу Україні

22 серпня 2024, 03:00
28
За словами європейського чиновника, дебати про нібито скорочення допомоги Україні не відбуваються.
Шольц, Зеленский
В ФРН прокоментували скорочення допомоги / Коллаж: Главред, фото: flickr, Владимир Зеленский

Нещодавно з’явилася інформація про те, що федеральний уряд Німеччини нібито не хоче давати Україні додаткові кошти, крім вже затверджених на цей момент коштів.

Однак, як заявив віцеканцлер ФРН Роберт Хабек, підтримка України з боку Німеччини збережеться й надалі. Свою заяву він зробив в розмові з виданням Berliner Morgenpost.

Віцеканцлер Німеччини переконаний, що зобов’язання перед Україною діятимуть без жодних умовностей.

відео дня

Скільки українських біженців у Німеччині

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну до середини лютого 2024 року в Німеччину приїхали майже 1,143 млн українських біженців, із них 682 тисячі - жінки та дівчатка, приблизно 458 тисяч - чоловіки та хлопчики, а майже 350 тисяч - неповнолітні.

Майже половина з них проживають у трьох найбільших федеральних землях - Північному Рейні - Вестфалії, Баварії та Баден-Вюртемберзі, передає агенція AFP з посиланням на Центральний реєстр іноземців.

Близько 321 тисячі українських біженців, які прибули до ФРН після початку війни, через два роки в ній більше не живуть. При цьому немає статистичних даних, скільки з них повернулися в Україну, а скільки - переїхали в інші країни.

У школах Німеччини навчаються майже 219 тисяч дітей і підлітків з України.

Якщо Україна програє війну, кількість українських біженців зросте на 10 мільйонів, і Німеччина буде однією з країн їхнього призначення. Такі прогнози німецького федерального уряду опублікувала газета Welt am Sonntag.

Він нагадав, що Київ отримає кредит у розмірі 50 млрд євро, виплата якого відбудеться коштом заморожених активів російського Центробанку. Ще 4 млрд євро будуть доступні з федерального бюджету 2025 року, додав він.

"Насамперед хочу пояснити і говорю від імені всього уряду ФРН, що наше слово залишається чинним: Німеччина продовжить підтримувати Україну", – сказав Хабек.

Віцеканцлер ФРН Роберт Хабек заспокоює, що Берлін шукатиме інші способи забезпечити Україну необхідною підтримкою, в разі, якщо цього не станеться.

"Україна в майбутньому отримає гроші, на які вона зможе закупити гостро необхідні системи озброєнь. Наскільки я знаю, це станеться наприкінці року. Це потребуватиме забезпечення того, щоб системи озброєнь були замовлені зараз, а оплачені пізніше з фондів G7 ("Великої сімки")", — сказав Хабек.

Позиція Німеччини стосовно України - останні новини

Раніше видання Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung повідомило, що Німеччина скоро може припинити військову допомогу Україні, це "загрожує замороженням". Видання зазначає, що заборона вже діє і ситуація для України також може незабаром погіршитися, оскільки заплановану військову підтримку планують скоротити майже вдвічі наступного року, а потім зменшити до менш ніж десятої частини від нинішньої суми у 2027 році.

Пізніше Шольц відреагував на чутки про зменшення допомоги Україні . Шольц спростував закиди щодо зменшення допомоги для України з боку ФРН і зазначив, що у бюджеті на 2025 рік закладено 4 млрд євро для України.

Окрім цього, у Німеччині зробили гучну заяву про відправлення своїх солдатів в Україну з особливою місією.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти