Непроглядна темрява: експерт пояснила, чому Україні взимку загрожують відключення світла

21 жовтня 2021, 12:06
Як каже експерт з енергетичних питань Ольга Кошарна, "віялові" відключення можуть відбутися незалежно від порядку денного або бажання уряду.
Відключення
Експерт пояснила, чому Україні взимку загрожують відключення світла / УНІАН

В Україні склалася непроста ситуація із запасами палива - напередодні початку опалювального сезону. Про це повідомляє портал ВВС News Україна.

Згідно із затвердженим Міністерством енергетики планом, на 18 жовтня на складах має бути майже 3 мільйони тонн вугілля. Фактичні ж запаси менші за планові майже вчетверо. Протягом жовтня стало відомо про брак запасів вугілля. На ньому традиційно працює велика частина українських теплових електростанцій (ТЕС). Які генерують до третини всієї електрики України. У попередні роки брак вугілля на ТЕС компенсували газом, але зараз ціни на нього побили всі рекорди

Чиновники Міненерго офіційно запевняють, що питання добровільного або примусового обмеження споживання електроенергії не стоїть на порядку денному.

відео дня

Але, як каже експерт з енергетичних питань Ольга Кошарна, "віялові" відключення можуть відбутися незалежно від порядку денного або бажання уряду.

"У нас під час денного і вечірнього піків підключаються теплові електростанції. Чому можуть бути "віялові" відключення? Саме через нестачу вугілля і неможливість підключати ТЕС на піках споживання. Відбувається якась аварія, відключається блок на тисячу мегават, спрацьовує система захисту. Це може бути через відмову обладнання навіть не в реакторному секторі, а, наприклад, з трансформатором щось сталося. У нашій енергосистемі немає таких резервів, щоб швидко підняти і замінити випадання цього блоку", − стверджує вона.

читайте також"Будемо забирати гроші у лікарень і шкіл": в Україні б'ють на сполох через ціни на газ

Нагадаємо, раніше, в лютому нинішнього року тодішній в. о. міністра енергетики Юрій Вітренко заявив, що в Україні через погодні умови виник дефіцит електроенергії на ринку – не вистачає тисяч мегават.

Раніше в Україні виникали проблеми з електроенергією, зокрема через те, що Київ відмовився від поставок вугілля із захопленої частини Донбасу, були віялові відключення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти