Над британським криголамом урочисто підняли прапор України

30 серпня 2021, 23:06
James Clark Ross побудувала британська компанія Swan Hunter Shipbuilders, його спустила на воду королева Великобританії в 1990 році.
Над британським криголамом урочисто підняли прапор України
Над криголамом підняли прапор України

Над криголамом James Clark Ross, який раніше належав Британії, підняли прапор України, повідомляє пресслужба Національного антарктичного наукового центру в Facebook.

"Неймовірно пишаємося, що над легендарним британським криголамом відтепер майорить наш державний прапор. Вперше за роки незалежності Український науковий флот поповнюється новим судном", - заявив директор НАНЦ Євген Дикий і висловив сподівання, що придбання криголаму стане початком "повернення української науки до Світового океану".

Найближчим часом James Clark Ross попрямує до Одеси - після переоформлення низки документів на Україну. У НАНЦ пообіцяли скоро розповісти, які обрали варіанти для майбутньої назви судна- "флагмана українського науково-дослідного флоту".

Океанографічний криголам дозволить українським вченим проводити масштабні дослідження Південного океану, а з часом — почати дослідження в Арктиці.

Над британським криголамом урочисто підняли прапор України

Українські вчені і полярники давно потребують дослідницького судна, тому що щороку Україна фрахтує іноземне судно для доставки антарктичної експедиції на Академік Вернадський і назад.

читайте такожПотужний захист від мін у Чорному морі: Україна отримає два кораблі ВМФ Британії

James Clark Ross побудувала британська компанія Swan Hunter Shipbuilders, його спустила на воду королева Великобританії в 1990 році. За останні 30 років криголам був світовою дослідницькою платформою для біологічних, океанографічних та геофізичних досліджень.

Раніше Главред писав про те, що Росія розмістила в Арктиці безпрецедентну кількість озброєння і проводить випробування новітньої зброї, яка може загрожувати США.

Відповідну інформацію підтверджують супутникові знімки компанії космічних технологій Maxar. Вони дають підстави стверджувати про постійне і значне нарощування російських військових баз і техніки на арктичному узбережжі країни, а також обладнання підземних сховищ для високотехнологічної зброї.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти