Нацрада й Центр протидії дезінформації підписали Меморандум про співпрацю (фото)

28 листопада 2022, 13:34
Цей документ безстроковий, він набуває чинності з дня його підписання.
Меморандум передбачає розробку методології виявлення небезпечних інформаційних матеріалів маніпулятивного та дезінформаційного характеру / фото nrada.gov.ua
Меморандум передбачає розробку методології виявлення небезпечних інформаційних матеріалів маніпулятивного та дезінформаційного характеру / фото nrada.gov.ua

25 листопада голова Національної ради Ольга Герасим’юк і в.о. керівника Центру протидії дезінформації Андрій Шаповалов підписали Меморандум про співпрацю між двома органами.

Разом вони протидіятимуть дезінформації та пропаганді, деструктивним інформаційним впливам і кампаніям, повідомляє прес-служба Нацради з питань телебачення і радіомовлення.

Під час підписання Меморандуму Ольга Герасим’юк зауважила, що досі в українському законодавстві немає навіть терміну "дезінформація", хоча з самим явищем ми стикаємося уже не перший рік.

відео дня

"Наше спільне завдання – створити в нашій державі потужну політику захисту у цій сфері і, я думаю, не лише захисту, але й наступу також", – сказала голова Національної ради. Саме для цього медіарегулятор об’єднав свої зусилля із Центром протидії дезінформації.

Цифрове середовище, яке нині фактично перебуває поза межами будь-якого регулювання, породжує численні випадки зловживання свободою слова та інформаційного тероризму, зауважив Андрій Шаповалов. Тож головна мета меморандуму і співпраці, за його словами, – створення безпечного цифрового простору для споживача.

На переконання Шаповалова, досвід і напрацювання України щодо протистояння пропаганді й дезінформації, в тому числі й інформаційному тероризму, можуть стати прикладом для всього світу.

Герасим’юк нагадала, що Національна рада вже багато зробила, щоб заблокувати російські пропагандистські канали, передала до правоохоронних органів результати їхніх моніторингів для використання як доказів у відповідних справах.

Меморандум передбачає розроблення методології виявлення небезпечних інформаційних матеріалів маніпулятивного і дезінформаційного характеру.

Як наступний крок свої співпраці сторони домовилися провести низку консультацій, у тому числі за участі міжнародних експертів.

Серед питань, взаємодію в яких між Нацрадою і Центром протидії дезінформації фіксує Меморандум, такі:

  • виявлення та вивчення реальних і прогнозованих загроз інформаційній безпеці України, прогнозування ризиків загроз унаслідок їхньої реалізації;
  • сприяння взаємодії держави та інституцій громадянського суспільства щодо протидії деструктивним впливам і кампаніям;
  • вивчення, узагальнення й аналіз досвіду інших держав і міжнародних організацій з протидії дезінформації та підготовки пропозицій щодо його використання в Україні;
  • організація та участь в інформаційно-просвітницьких заходах, в тому числі семінарах, навчальних курсах та інших заходах із питань, що стосуються свободи слова, медіаграмотності, критичного мислення, інформаційної гігієни, інформаційної та кібернетичної безпеки, а також діяльності всіх видів ЗМІ тощо.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти