Міць на рівні HIMARS з ударом до 80 км: як РСЗВ Mars II допоможуть ЗСУ бити війська РФ

27 липня 2022, 12:32
Навіть сучасні російські ЗРК С-400 не здатні перехопити ракети далекобійної артилерії HIMARS, Mars II та MLRS 270.
Mars 2, MLRS 270, HIMARS
Системи Mars II посилять вогневу міць армії України в боях з військами Росії / Колаж Бундесвер, DVIDSHUB Flickr, Вікіпедія

У рамках військової допомоги Україна отримала від Німеччини реактивні системи залпового вогню Mars II. Це ракетні установки рівня американських HIMARS та британських MLRS 270, які дозволяють вражати військові цілі в тилу противника на відстані 80 кілометрів. Така зброя посилить бойову міць ЗСУ і дозволить ще більш ефективно наносити удари по російських військових складах, базах і командних пунктах.

У чому відмінність Mars II від інших ракетних систем

Реактивні системи залпового вогню Mars II - це, загалом, копія британських комплексів MLRS 270 і "старший брат" американських РСЗВ M142 HIMARS. На відміну від бойової одиниці з США, німецька установка по-іншому рухається і випускає більшу кількість ракет. Зокрема, у Mars гусеничне шасі, а у HIMARS контейнер для пуску встановлений на вантажівці з шістьма колесами.

Внаслідок цього німецький Mars здатний нести два контейнера по 6 ракет, всього 12. Однак якщо у HIMARS тільки один контейнер, американська установка більш маневрена – вона може їхати звичайною дорогою, виїхати на бойову позицію, випустити ракету та й поїхати назад. Все це зі швидкістю 80 кілометрів на годину. В результаті накрити HIMARS стає дуже складним завданням.

Mars II здатен бити по військових цілях в тилу ворога

Ракетні установки Mars II, як і MLRS 270 та HIMARS, створені для того, щоб наносити удари по військових цілях далеко у ворожому тилу. Вони використовуються з метою ураження критично важливих вузлів сполучення, центрів управління, аеродромів і ключової логістики.

читайте такожНові HIMARS, понад 500 БПЛА Phoenix Ghost і боєприпаси: у США оголосили про нову допомогу УкраїніТакі РСЗВ можуть бити різними боєприпасами - некерованими ракетами з касетними боєприпасами, мінами, "розумними бомбами", керованими кластерними боєприпасами, керованими ракетами малої і середньої дальності та балістичними ракетами середньої дальності. Примітно, що в HIMARS можна поставити будь-який боєприпас, який також підходить і для Mars II. Причому можна зробити і навпаки.

Артилерійські установки працюють, у тому числі, за аналогією з Градами і Смерчами. Вони також використовуються для ударів по ворожих цілях на відносно близькій відстані. Для далекобійних точкових пострілів Mars II застосовується в якості оперативно-тактичної ракетної зброї. За своїми характеристиками установка могутніше бойової одиниці типу Точки-У.

Mars II може бити ракетами ATACMS з дальністю від 140 до 300 км

Ключовою перевагою реактивних систем залпового вогню Mars II, HIMARS та MLRS 270 є можливість використовувати оперативно-тактичні балістичні ракети ATACMS. За допомогою таких ракет можна наносити удари на відстані від 140 до 300 кілометрів.

Комплекс управляється за допомогою універсальної системи, яка забезпечує зв'язок і координацію, приймаючи дані від засобів спостереження, і підтримуючи контакт зі штабом через цифровий зв'язок Link-16. Такий зв'язок стійкий до перешкод. Комп'ютер може зберігати велику кількість готових вогневих рішень і цілей, які відслідковуються, щоб знизити тимчасові витрати на реакції. Системи управління HIMARS та MLRS автоматизовані. Це означає, що керувати ними може всього одна людина.

Базові характеристики РСЗВ Mars II

  • Максимальна швидкість пересування шосе - 64 кілометри на годину
  • Максимальна швидкість пересіченою місцевістю - 48 кілометрів на годину
  • Запас ходу становить 480 кілометрів
  • Маса - 26,6 тонн
  • Кількість випущених ракет за один раз - 12 за 60 секунд.
Міць на рівні HIMARS з ударом до 80 км: як РСЗВ Mars II допоможуть ЗСУ бити війська РФ
Характеристики РСЗО Mars 2 / АрміяІнформ

ППО РФ не можуть перехопити ракети HIMARS, MLRS або Mars II

Перевага ЗСУ полягає в тому, що у російської армії немає систем, які могли б перехопити ракету далекобійної артилерії типу HIMARS, MLRS або Mars II. Навіть відомий зенітно-ракетний комплекс С-400 з таким завданням впоратися не здатен.

Військові підрозділи РФ після перших ударів по своїх об'єктах застосували максиму зусиль для їх захисту. Але жодна система не спрацювала ефективно. Між формальними і реальними можливостями російської ППО існує колосальна різниця. На практиці все виглядає інакше.читайте такожУ Росії брехливо заявили про "знищення бази" з HIMARS на Хмельниччині після спроби обстрілу

Також снаряди HIMARS та Mars II працюють за GPS і б'ють точно в ціль, що дозволяє уникнути жертв серед мирних громадян. У цьому їх відмінність від російських систем Смерч, Град та Ураган – вони завдають ударів по площах.

Крім того, на відміну від тих же російських реактивних систем залпового вогню, західні системи не потребують пуско-заряджаючої установки. Вони під'їжджають до певної позиції і починають свою роботу.

Дивіться відео Главред - Арестович розповів, як HIMARS застосовуються на фронті

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти