Ласий шматок у морі: генерал ЗСУ назвав несподіваний напрямок нового удару РФ

31 серпня 2021, 05:28
Російськими силами острів Зміїний можна захопити за добу, каже Ігор Романенко.
зміїний
Острів Зміїний / president.gov.ua

Загроза агресії Росії у Чорному морі в напрямку острова Зміїний дуже висока, заявив колишній заступник начальника Генштабу, генерал Ігор Романенко.

У коментарі РБК-Україна він пояснив, що окупація цього "ласого шматочка" української території дозволить РФ заблокувати порти Одеської та Миколаївської областей, уточнив генерал.

"Російськими силами його (острів, – ред.) можна захопити за добу. Якщо це станеться, то вони нам перекриють судноплавство. По Азову його майже закрили, а якщо і цей напрямок перекриють, то це матиме дуже серйозні економічні та військово-політичні наслідки. У цьому плані острів відіграє стратегічну роль", - зазначив генерал.

Військовий також звернув увагу, що всього в 25 милях від зміїного знаходиться українська бурова установка, захоплена росіянами в 2014 році. Саме з неї в лютому 2017 року був обстріляний літак ВМС, який проводив обліт навколо газової вишки. Контроль над проміжком між островом Зміїним і захопленими вишками дозволить РФ замкнути "ворота" до українських портів на Чорному морі.

На думку Романенка, зараз Росію від відкритого нападу на острів зупиняє тільки потенційно жорстка реакція міжнародного співтовариства.

При цьому він підтвердив і те, що Україна вже відпрацьовує варіанти реагування на можливу атаку і плани оборони острова.

Нагадаємо, раніше колишній спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив про те, що США можуть збільшити свою допомога Україні у сфері безпеки.

Коментуючи питання ймовірності розміщення в Україні бази США з протиракетними комплексами, Волкер додав: "немає причин, за якими ми не могли б цього зробити, якби український уряд запросив Сполучені Штати, А США були б готові. Ми могли б легко розмістити якусь тренувальну базу в Україні, якби ми теж цього захотіли".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти