Хто підірвав Каховську ГЕС: названо виконавців

6 червня 2023, 21:48
Радник глави ОП нагадав, що згідно з Женевськими конвенціями, підрив ГЕС є застосуванням невибіркової зброї масового ураження.
Хто підірвав Каховську ГЕС
Хто підірвав Каховську ГЕС / Колаж Главред, фото скріншот

Каховську ГЕС, ймовірно, підірвав 1-ий батальйон 205 мотострілецької бригади з міста Будьонівськ Ставропольського краю.

За словами радника глави Офісу президента Михайла Подоляка в жовтні минулого року на сторінці формування з'явилася інформація з посиланням на "план операції" про мінування дамби і підрив її в разі просування ЗСУ.

"Наша розвідка вже дає дані про те, хто це зробив з російських військових частин – 205 мотострілецька", - заявив Подоляк.

Радник глави ОП нагадав, що згідно з Женевськими конвенціями, підрив ГЕС є застосуванням невибіркової зброї масового ураження.

Хто підірвав Каховську ГЕС
Хто підірвав Каховську ГЕС / скріншот

"Кажуть, що наказ про підрив Каховської ГЕС 205 мотострілецької бригади віддав особисто командувач угрупованням військ "Дніпро" генерал-полковник Олег Макаревич", - написав голова Громадської ради при Одеській обласній військовій адміністрації Сергій Братчук у своєму блозі.

Олег Макаревич
Командувач угрупованням військ" Дніпро " генерал-полковник Олег Макаревич / скріншот

Росія підірвала Каховську ГЕС

У ніч на 6 червня російські окупаційні війська підірвали Каховську ГЕС. Почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів з правого берега Дніпра, яким загрожує підтоплення. Евакуювати населення лівого берега зараз неможливо - він окупований.

Всього є загроза підтоплення близько 80 населених пунктів, більша частина яких знаходиться під окупацією. Стало відомо, що незадовго до підриву російські загарбники підняли рівень води в Каховському водосховищі до рекордного показника. Окупанти поступово підвищили рівень води до позначки 17,5 м. Ця кількість є рекордною для водосховища.

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш через понад півдня від скоєння росіянами теракту на Каховській ГЕС відреагував на цей військовий злочин. Проте у своїй заяві він описав наслідки теракту в загальному і жодного разу не згадав про те, що це саме російські окупанти підірвали Каховську гідроелектростанцію.

Дивіться відео про те, як окупанти повністю знищили Каховську ГЕС:

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти