Окупанти перед підривом Каховської ГЕС рекордно підняли рівень води до 17,5 м

6 червня 2023, 14:54оновлено 12 липня 2023, 16:53
Російські загарбники навмисно збільшили рівень води у водосховищі до рекордного показника.
Каховская ГЭС
Окупанти перед підривом Каховської ГЕС рекордно підняли рівень води / колаж: Главред, фото: скрін, соцмережі

Після навмисного підриву російськими окупантами греблі Каховської гідроелектростанції у ніч на вівторок, 6 червня, почалося підтоплення низки населених пунктів на півдні України. Загалом є загроза підтоплення близько 80 населених пунктів, більша частина яких перебуває під окупацією. Стало відомо, що незадовго до підриву російські загарбники підняли рівень води в Каховському водосховищі до рекордного показника.

Окупанти поступово підвищили рівень води до позначки 17,5 м. Ця кількість є рекордною для водосховища. На це звернули увагу в офіційному Telegram-каналі проєкту "Шукай своїх".

"Цікавий факт: незадовго до підриву Каховської ГЕС окупанти підняли рівень води до рекордних (!) 17,5 метра, і не відчинили ворота", – зазначається у повідомленні.

На графіку порталу Hydroweb видно, які маніпуляції здійснювали загарбники з рівнем води у водосховищі у минулі місяці. Так, російські окупанти з грудня 2022 року по початок лютого 2023-го опустили рівень води до 14 метрів. А вже у наступні місяці почали поступово збільшувати її кількість до рівня 15-16 метрів.

21 травня вони підвищили його до 17,54 метрів, що стало рекордом для водосховища. Після цього 4 червня окупанти трішки опустили цей рівень.

Підрив російськими окупантами Каховської ГЕС

У ніч на 6 червня російські окупаційні війська підірвали Каховську ГЕС. Почалася евакуація місцевого населення з небезпечних районів з правого берега Дніпра, яким загрожує підтоплення. Евакуювати населення лівого берега зараз неможливо – він окупований.

В Укргідроенерго повідомили, що Каховська ГЕС повністю зруйнована й відновленню не підлягає. За попереднім прогнозом, очікується спрацювання водосховища впродовж наступних 4 днів.

У Херсонській ОВА повідомили, що пік затоплення очікується до полудня 6 червня. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль зазначив, що є загроза затоплення до 80 населених пунктів. За його словами, руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для Півдня нашої держави.

Президент України Володимир Зеленський провів термінове засідання РНБО через підрив Каховської ГЕС. На засіданні РНБО узгоджено комплекс міжнародних та заходів безпеки, щоб притягнути Росію до відповідальності за скоєний теракт.

Спікер ГУР Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що Україна має докази дистанційного підриву Каховської ГЕС російськими окупантами. За його словами, війська РФ переміщували вибухівку і техніку для здійснення в майбутньому контрольованого вибуху.

Дивіться відео, що радник голови ОП Михайло подоляк розповів про підрив окупантами Каховської ГЕС:

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти