Кравчук розповів, як Горбачов умовляв усіх не розвалювати СРСР

8 березня 2021, 13:45
Перший президент незалежної України підкреслив, що для Горбачова головним питанням була влада, він "не хотів нічого змінювати, якщо він не при владі".
Леонід Кравчук
Кравчук розповів, як Горбачов умовляв усіх зберегти СРСР / УНІАН

Україна могла не стати незалежною в 1991 році, керівники союзних республік розглядали можливість збереження СРСР і перетворення його в конфедерацію, заявив перший президент України, очільник української делегації в ТКГ по Донбасу Леонід Кравчук.

За словами Кравчука, незадовго до підписання Біловезьких угод в резиденції Ново-Огарьово під Москвою обговорювався сценарій, за якого Радянський Союз міг зберегтися. "Єльцин порадився з багатьма керівниками республік, я пам'ятаю, ми з ним сиділи удвох й обговорювали цю тему. Він говорив - Леонід Макарович, а якщо ми запропонуємо замість Федерації конфедерацію?" ,- сказав Кравчук в ефірі телеканалу Україна 24.

Він зазначив, що після цього вони почали обговорювати, якою може бути конфедерація на території СРСР.

"Ми прийшли до висновку: обговорімо цю тему з Горбачовим. Сіли за стіл, Єльцин каже: Михайло Сергійович, у нас не клеїться, ми не можемо домовитися, тому що почалися великі рухи в республіках, люди хочуть більше прав, свобод, незалежності, подумаймо, як реформувати країну з федерації в конфедерацію. Горбачов каже: а зразок Конфедерації можете запропонувати? Єльцин каже: звичайно, Швейцарія, сьогодні ви президент, через рік Леонід Макарович, ще через рік я. Горбачов так задумався і каже: ні, ні, ні, так не можна, повинен бути один президент", - розповів Кравчук.

Перший президент незалежної України підкреслив, що відразу було зрозуміло, що для Горбачова головним питанням була влада, він "не хотів нічого змінювати, якщо він не при владі".

"Ось після цього стало зрозуміло, що цей сценарій не пройде. І за деякий час Горбачов запропонував Всесоюзний референдум про збереження СРСР. І стало ясно, що нічого радикально Горбачов не збирається міняти. Він хотів робити зміни при збереженні системи. А це неможливо", - пояснив Кравчук.

Заяви Кравчука - про що йшлося раніше:

  • Глава делегації Києва в ТКГ Леонід Кравчук заявив, що якщо Росія й надалі блокуватиме переговори щодо Донбасу, то вивести ситуацію з глухого кута можна буде тільки із застосуванням серйозних заходів.
  • Глава української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, перший президент України Леонід Кравчук вважає, що планом "Б" для країни має стати визнання всіма того факту, що на Сході йде війна. Всі питання повинні розглядатися саме через цю призму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти