Кравчук пояснив, чому Україна віддала ядерні боєголовки росіянам

3 січня 2021, 13:24
Леонід Кравчук дав пояснення, чому на початку 90-х влада України відмовилася від ядерного потенціалу країни.
Кравчук
Леонід Кравчук / УНІАН

Леонід Кравчук, перший президент України, стверджує - рішення про відмову країни від власної ядерної зброї було вимушеним заходом.

Про це він заявив в інтерв'ю проєкту Христя TALK на порталі YouTube. За словами Кравчука, Україна могла передати ядерні боєголовки тільки росіянам.

"Наслідки Чорнобильської катастрофи вже тоді (у 1991 році - Главред) ставали очевидними: тисячі хворих, заражена територія і так далі. Це змусило народних депутатів дуже уважно подивитися на ядерні перспективи України", - заявив Кравчук.

Він також зазначив, що на території України на початку 90-х знаходилося 175 ядерних шахт. І вони нібито представляли величезну загрозу для мільйонів українців.

"Це в десятки разів більше, ніж Чорнобильська АЕС. Ми знали й можливі наслідки, якщо раптом не розв'язати це питання. Їх не можна було передати нікому, крім Росії, вони там виготовлялися", - сказав Кравчук.

Крім того, зазначив він, термін придатності радянських ядерних боєголовок закінчувався в 1997 році, тому офіційний Київ "не міг чекати, коли вони почнуть неконтрольовано вибухати".

Дивитися з 20:10

читайте такожВдаримо ядерною зброєю: у Росії пригрозили атомними бомбами у "відповідь на агресію"

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

  • Колишній заступник начальника Генштабу Збройних Сил України, генерал-лейтенант запасу, професор Ігор Романенко заявив, що в України залишаються можливості для відновлення ядерного арсеналу.
  • Він вважає, що Україна анітрохи не слабша у військово-науковому відношенні за Пакистан, Індію чи Ізраїль.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти