Катастрофа МАУ під Тегераном: експертиза не підтвердила умисне знищення літака - ЗМІ

24 червня 2021, 06:46
Експертизу аварії літака провели в Канаді. Аналіз базується на всіх доказах і розвідувальних даних, доступних уряду країни.
Катастрофа МАУ
Літак МАУ зазнав аварії 8 січня 2020 року / Reuters

Офіційна судово-медична експертиза катастрофи літака Міжнародних авіаліній України, проведена в Канаді, нібито не виявила підтверджень, що повітряне судно збили навмисно. Однак це не звільняє Іран від відповідальності за загибель 176 осіб, які були на борту.

Звіт, в якому про це йдеться, ще не оприлюднили, але з документом зміг ознайомитися суспільний мовник CBC News. Аналіз базується на всіх доказах і розвідувальних даних, доступних уряду Канади.

У документі вказується, що Іран не надав достовірного пояснення, чому і як його військові збили літак.

"Беручи до уваги сукупність доступної інформації, судово-медична команда дійшла висновку, що низка вчинків і бездіяльності іранської цивільної та військової влади призвела до небезпечної ситуації, при якій раніше певні ризики були недооцінені та не враховані", - йдеться в звіті.

"Цивільна та військова влада Ірану своїми діями і бездіяльністю безпосередньо наразили рейс PS752 та інші цивільні літаки на небезпеку, створивши умови, в яких оператор бойової системи мав можливість запустити ракети, не зумівши вжити адекватних заходів для зменшення цього високого ризику", - наголошується у документі.

Цей звіт дає Канаді можливість запровадження санкцій проти Ірану. При цьому Іран "зобов'язаний надати чіткі відповіді з усіх аспектів цієї трагедії".

Прем'єр-міністр Джастін Трюдо заявив, що уряд використовуватиме всі доступні варіанти, включаючи Міжнародний суд в Гаазі.

"Звіт показує, що офіційний звіт про події в Ірані є хитрим, оманливим і поверхневим, і навмисно ігнорує ключові фактори", — написав Трюдо.

"Вищі чиновники режиму ухвалювали рішення, які призвели до цієї трагедії, і світ не повинен дозволяти їм безкарно ховатися за купкою "козлів відпущення", — додав прем'єр-міністр Канади.

Катастрофа літака МАУ в Ірані

  • 8 січня 2020 року літак Міжнародних Авіаліній України, який виконував рейс у напрямку Тегеран - Київ, зазнав аварії в Ірані. На борту цивільного авіалайнера Boeing 737 перебували 11 українців (9 з них - члени екіпажу), а також громадяни Британії, ФРН, Швеції, Ірану, Канади та Афганістану. Всього - 176 осіб.
  • Через три дні після авіакатастрофи в Тегерані визнали, що літак МАУ був збитий Іраном. Президент Хасан Рухані сказав, що авіалайнер був збитий "внаслідок ненавмисної людської помилки". Він пообіцяв притягнути винних до відповідальності.
  • У підсумковому звіті Ірану причиною аварії літака МАУ назвали "помилку оператора системи ППО". В Україні заявили, що звіт є "збіркою маніпуляцій". Як вважають у Києві, Тегеран намагається піти від відповідальності й виправдати свою державу.
  • 10 лютого ЗМІ повідомили про те, що в розпорядженні канадської розвідки опинився аудіозапис, на якому людина з голосом, схожим на голос глави МЗС Ірану Джавада Заріфа, говорить про можливі причини катастрофи лайнера. Згідно з повідомленням, міністр допустив, що український авіалайнер могли збити навмисно.
  • У МЗС Ірану заявили, що інформація про наявність аудіозапису з " голосом Заріфа", не відповідає дійсності.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Последние новости

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти