Експерт розповіла, як коронакризис вдарить по населенню України

27 липня 2020, 22:00оновлено 27 липня 2020, 22:56
На думку експерта, викликаний китайським коронавірус криза відіб'ється на населенні України цілком певним чином.
Карантин, швидка
Карантин, швидка / УНІАН

Унаслідок економічної кризи, який був спровокований епідемією китайського коронавірусу Covid-19 і карантином, в Україні очікується різке падіння рівня народжуваності.

Про це повідомляє портал Країна з посиланням на заяву Ірина Курило - завідувачка відділу проблем якості демографічних процесів Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України.

"До кінця цього року ‒ наступного року варто очікувати падіння народжуваності в Україні. Особливо у великих містах. В селах традиційно народжуваність вища, там прийнята багатодітність. А ось у великих містах, які особливо сильно постраждали від економічного спаду і коронакризою, народжуваність знизиться. Наскільки саме - складно сказати. Але навряд чи набагато, тому що у нас за підсумком 2018-2019 років і так один з найнижчих рівнів народжуваності у Європі. Падати далі просто нікуди. А народжуваність в Україні стабільно знижується з 2013 року", ‒ розповіла фахівець.

відео дня

На думку Курило пояснила, що люди відкладають народження дітей не стільки внаслідок карантину, скільки з-за економічної кризи, який був викликаний пандемією коронавірусу.

"Поки ситуація нестабільна і кризова, відкладають народження дітей, якщо це питання усвідомленого вибору. Але якщо ситуація з коронакризою стабілізується в осяжній перспективі (через рік-півтора буде знайдена вакцина, економічні показники підуть у ріст), тоді включиться компенсаційний приріст народжуваності - внаслідок так званих відкладених народжень", ‒ уточнила Ірина Курило.

читайте такожАмериканські вчені розповіли, що загрожує населенню України в найближчі десятиліття

Нагадаємо, раніше президент Світового банку Девід Малпасс озвучив свій (і вельми песимістичний) прогноз з приводу ситуації, в яку потрапить світова економіка і населення Земля через пандемії коронавіруса.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти