"Історичний момент": у новому кардіоцентрі Полтави провели першу операцію на відкритому серці

17 червня 2021, 14:29
Операцію провели 70-річному жителю Кременчука, він почувається добре.
'Історичний момент': у новому кардіоцентрі Полтави провели першу операцію на відкритому серці
У Полтавському кардіоцентрі є необхідне обладнання для проведення операцій високого рівня складності - Олег Синєгубов

У новому корпусі Полтавського кардіоваскулярного центру, який було відкрито минулого року за програмою президента України Володимира Зеленського "Велике будівництво", вперше була проведена операція на відкритому серці. Хірургічну операцію зробили 70-річному жителю міста Кременчук. Він відчуває себе добре і вже самостійно дихає.

"Вперше на Полтавщині провели хірургічну операцію на відкритому серці - аортокоронарне шунтування. Для медицини області - це історичний момент і крок у майбутнє", - розповів голова Полтавської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов.

Відомо, що операцію зробили 70-річному чоловікові з Кременчука. Пацієнт добре себе почуває і вже став самостійно дихати.

відео дня

Операція спільними зусиллями була проведена бригадою медиків з Києва та Полтави під керівництвом директора Національного інституту серцево-судинної хірургії ім. Амосова Василя Лазоришинця. Відтепер у Полтаві з'явилося необхідне обладнання для проведення оперативного втручання такого рівня складності.

"Нині в Україні 49 кардіохірургічних центрів, 34 із них виконують операції на відкритому серці. Відсьогодні Полтавський обласний клінічний кардіоваскулярний центр став повноправним хірургічним центром, адже виконана перша операція зі штучним кровообігом у регіоні. Це дасть можливість оперувати на європейському рівні", - зазначив Синєгубов.

За словами голови Полтавської ОДА, в регіоні і по всій Україні в цілому високий попит на подібні операції. Зокрема, наразі роблять 140 хірургічних операцій аорткоронарного шунтування на 1 млн населення, тоді як за кордоном виконують 1300-1800 подібних операцій.

"Тому місцеві хірурги їздитимуть до Києва, щоб брати участь у повсякденній роботі інституту ім. Амосова та за кілька років самостійно проводити такі втручання. До 2027 року ми поставили собі амбітну мету: сформувати доступну та якісну медицину на всіх рівнях: від маленького села до великого міста", - підкреслив Олег Синєгубов.

Нагадаємо, в поточному році на базі програми президента Зеленського "Велике будівництво" держава працює над модернізацією і оновленням приймальних відділень лікарень. Заступник голови ОП, координатор Державної програми Кирило Тимошенко анонсував відкриття 177 нових відділень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти