"Грім серед ясного неба": між Києвом і Будапештом спалахнув новий дипскандал

26 листопада 2020, 09:28оновлено 26 листопада 2020, 10:29
Угорщина може закрити транзит через свою територію для українців, які їдуть до країн Європи.
Прапори Угорщини та України
Між Україною та Угорщиною знову загострилися відносини / news.church.ua

Угорщина передала українському послу ноту протесту у зв'язку із забороною в'їзду в Україну уповноваженому угорського уряду з питань співпраці між Саболч-Сатмар-Берегською областю та Закарпаттям Іштвану Грежі.

Про це повідомляє англомовне угорське видання Hungary Today.

Зокрема, посла України в Будапешті Любов Непоп викликали в МЗС Угорщини у вівторок, 24 листопада, після того, як в Україну не пустили уповноваженого уряду Угорщини Іштвана Грежу.

За словами міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Петера Сійярто, українському послу висловили незгоду з цим рішенням і передали ноту протесту.

"Це сталося як грім серед ясного неба", - заявив Сійярто, коментуючи заборону Грежі протягом трьох років відвідувати Україну.

Сійярто зазначив, що два з половиною тижні тому під час переговорів з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою було домовлено "залишити в минулому напруженість", яка з'явилася в ході проведення місцевих виборів в Україні і зосередитися на "позитивних питаннях, які можуть закласти фундамент для спільної історії успіху".

Глава МЗС Угорщини вважає, що заборона на в'їзд Грежі суперечить розвитку дружби і пошуку спільного успіху.

Скандал між Угорщиною та Україною: чим відповість Будапешт

Як пишуть Новини Закарпаття, після скандалу навколо Іштвана Грежи уряд Угорщини розглядає можливість закриття транзиту через свою територію для українців, які їдуть до країн Європи.

Наразі угорці вже обмежили в’їзд по біометрії без робочих віз також не пропускають українців з польськими візами. Неофіційно обмеження стосується в’їзду в 30-ти кілометрову зону наприклад жителів Ужгорода, або Мукачева можуть не пропустити на КПП Вилок – Тісабеч.

Офіційною причиною закриття транзиту може бути те, що Україна знаходиться в червоній зоні по захворюванню на коронавірус.

читайте такожУкраїна і Угорщина прийняли рішення щодо конфлікту про втручання у вибори

  • Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійятро 25 жовтня, в день місцевих виборів, закликав угорців, які проживають на Закарпатті, підтримати політичну силу Партія угорців України.​
  • Із-за незаконної політичної агітації Угорських офіційних осіб на користь однієї з політичних партій на місцевих виборах 2020, Міністерство закордонних справ запросило посла Угорщини в Україні Іштвана Ійдярто і вручило ноту протесту​.
  • Пізніше глава МЗС назвав" жалюгідною і безглуздою " заборону на в'їзду в Україну двом чиновникам. Він зазначив, що Будапешт поки не отримав офіційного повідомлення про цю заборону.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти