Генерал ЗСУ пояснив, чого РФ хоче домогтися стягуванням військ до кордону

10 квітня 2021, 08:29
У російської сторони є ефективний інструмент для тиску на Київ, вважає колишній керівник АТО на Донбасі.
Генерал поділився, що Росія стягує війська до кордону України з кількох причин
РФ стягує війська до кордону України з кількох причин, поділився генерал / УНІАН

Генерал-лейтенант Збройних сил України, колишній керівник антитерористичної операції на Донбасі Михайло Забродський заявив, що Росія стягує війська до східного кордону нашої країни з кількох причин.

РФ хоче зміцнити свої позиції у мінському форматі переговорів щодо Донбасу (Україна, російська сторона та ОБСЄ), розповів генерал в інтерв'ю Обозревателю.

Співрозмовник додав, що Росія намагається схиляти українську сторону та партнерів до прийняття чи відмови від деяких рішень й показати своїм громадянам успіхи у "великій" політиці.

Екскерівник АТО вважає, що стягування військ до рубежів України – ефективний інструмент для тиску.

"...Це було і перед першим "Мінськом", і перед другим, і під час роботи ТКГ (Тристороння контактна група по Донбасу – Київ, Москва, ОБСЄ – Ред.) – та взагалі триває останні сім років", – сказав Забродський.

Генерал підкреслив, що РФ, перш за все, веде проти України гібридну війну.

читайте такожХомчак сказав, чи опинилася Україна у пастці через стягування військ РФ"... Це величезне військове мистецтво – одним маневром чи пересуванням військ у поєднанні з певними заявами й дипломатичними або інформаційними кроками та впливом домогтися свого...", – зазначив він.

Нагадаємо, наприкінці березня на конфлікт на Донбасі загострився – проросійські бойовики відкрили вогонь по позиціях військовослужбовців України, загинули четверо захисників держави.

У цей же період стало відомо, що Росія стягує війська до кордону України під виглядом підготовки до стратегічних навчань Захід 2021.

Агресія Росії на Донбасі

  • У 2014-му на сході України бойовики створили самопроголошені "ДНР" і "ЛНР", в тому ж році на Донбас вторглися російські війська. РФ підтримує бойовиків, але не визнає, що пішла на агресію проти України.
  • У квітні 2014 року на сході нашої країни стартувала антитерористична операція, в кінці квітня 2018-го замість АТО почалася операція Об'єднаних сил.

Мінські угоди щодо Донбасу

  • Мінськими угодами називають три документи для врегулювання ситуації на Донбасі, які підписали сторони-учасники Тристоронньої контактної групи (Україна, РФ, ОБСЄ). Під одним документом також стоїть підпис країн-членів нормандського формату (Україна, РФ, Німеччина, Франція), пише Вікіпедія.
  • У Мінську 5 вересня 2014 року представники України, Росії, ОБСЄ та ватажки самопроголошених "ДНР" та "ЛНР" підписали Мінський протокол (перші Мінські угоди), який передбачав запровадження перемир'я на Донбасі.
  • Пізніше після консультації ТКГ було підписано меморандум про виконання положень протоколу. Також у документі були прописані домовленості про припинення вогню, відведення важкого озброєння, зупинку військ на поточній лінії зіткнення та встановлення 30-кілометрової зони безпеки.
  • У 2015 році лідери країн-членів нормандського формату під час саміту 11-12 лютого погодили комплекс заходів для виконання Мінського протоколу, документ також підписали члени ТКГ та лідери бойовиків, його назвали другими Мінськими угодами.
  • Росія стверджує, що не є стороною конфлікту на Донбасі. Україна та низка західних країн стверджують, що на Донбасі є російські війська, і РФ контролює бойовиків.
  • РФ наполягала на прямих переговорах Києва з бойовиками та на проведенні виборів на Донбасі. Київ не хоче вести прямі переговори з бойовиками та стверджує, що вибори на Донбасі може бути проведено лише після того, як територію покинуть війська Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти