У Кравчука пояснили, навіщо РФ стягує війська до українського кордону

2 квітня 2021, 19:18оновлено 2 квітня 2021, 21:10
За словами Олексія Арестовича, загострення ситуації на Донбасі пов'язане з трьома причинами.
Війна на Донбасі
Арестович пояснив ескалацію на Донбасі / УНІАН

Загострення ситуації на Донбасі і ескалації пов'язано з трьома причинами. Як каже представник української делегації в ТКГ Олексій Арестович, ймовірне пояснення концентрації російських військ уздовж кордону з Україною пов'язане з військовими навчаннями НАТО.

"Під час навчань будь-яка країна світу починає робити відповідні ходи, наприклад, розгортати війська. І оскільки фокусом цих навчань є ситуація на Балканах і в Криму - по суті, це відпрацювання можливого зіткнення НАТО і РФ – росіяни рухають своїх коней", – розповів Арестович, пише Сьогодні.

За словами Арестовича, загострення пов'язане і з "новою холодною війною" між США і Росією, а також з бажанням Кремля домогтися поступок в рамках Нормандського формату.

"У відносинах США і Росії почалася нова холодна війна – після того, як президент Байден назвав Путіна вбивцею. Держави розділилися на два блоки: Китай, Росія, Іран – авторитарний блок; США і захід – демократичний блок. Україна і Білорусь знаходяться посередині. Тобто ми в ситуації, коли одні з нас хочуть зробити "сіру зону", на якій йде гра, а інші – щоб ми стали частиною світової демократії", – зазначив Арестович.

Арестович підкреслює, що Путін, який програв у Лівії, Сирії та Азербайджані, спробує відігратися в Україні. Кремль також хоче домогтися поступок в рамках Нормандського формату - "щоб ми рухалися, підвищували червоні лінії і йшли на прямі переговори з так званими"ЛДНР".

"Чим це може скінчиться? Може, нічим не скінчитися, може, залишитися демонстрацією військових сил. А, може, закінчитися загостренням на фронті. У велику війну я не дуже вірю", – додав Арестович.

Ситуація на Донбасі - про що раніше повідомляв Главред:

  • Президент України Володимир Зеленський 26 березня висловив співчуття у зв'язку із загибеллю українських військових в результаті загострення Росією конфлікту на Донбасі і закликав усіх лідерів країн нормандського формату докласти зусиль до збереження режиму перемир'я на сході України.
  • 31 березня відбулося засідання Тристоронньої контактної групи по Донбасу. Глава української делегації Леонід Кравчук запропонував досягти домовленостей про нове перемир'я з 1 квітня. Однак російська сторона не підтримала дану ініціативу.
  • За словами спікера делегації Києва в ТКГ Олексія Арестовича, росіяни заявили, що вжитих заходів достатньо для домовленостей щодо перемир'я на Донбасі, тоді як в нових заходах немає необхідності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти