"Енергія не з'явиться": з'явився сумний прогноз щодо поставок електрики з ЄС

23 липня 2024, 03:40
313
Україні необхідно збільшувати кількість ліній електропередач, упевнений Геннадій Рябцев.
електроенергія, відключення
/ Колаж: Главред, Фото: Pixabay/Alexei_other, Pixabay/Vika_Glitter

Директор спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея", експерт із питань державної політики в паливно-енергетичному секторі Геннадій Рябцев прокоментував ситуацію щодо можливості поставок електроенергії з Євросоюзу в Україну.

"Навіть якщо ми їм заплатимо, ця енергія може і не з'явитися в мережі", - підкреслив він в інтерв'ю Главреду.

При цьому експерт навів приклад: "Умовно кажучи, ми маємо каструлю, а поруч із нею стоїть бочка, які з'єднані між собою трубочкою, що не дає змоги перелити зайву воду. З каструлі ми вже все вичерпали, але нам все одно не вистачає, бо трубочка тоненька. Те ж саме спрацьовує і з електричними мережами: у нас є повітряна лінія, яка, наприклад, пов'язує нас із Польщею, але та сама лінія кудись розгалужується, тому можливості віддати нам більше електроенергії немає".

відео дня

Він пояснив, що необхідно збільшувати кількість цих ліній електропередач. Однак для цього потрібно будувати нові лінії електропередач, ставити опори, трансформаторні підстанції.

"І щоб, наприклад, збільшити імпорт до 2,5-2,7 гігаватів, ми повинні побудувати ще одну високовольтну лінію електропередач для з'єднання України з Польщею, але на це потрібні ще рік-два. Тому до кінця року ми можемо максимум наростити до 2 гігават. Але імпорт сьогодні сягає трохи більше 10 відсотків, і взимку він залишиться на тому самому рівні", - додав Рябцев.

Хто такий Геннадій Рябцев?

Геннадій Рябцев – директор спеціальних проєктів науково-технічного центру "Психея", експерт з державної політики в паливно-енергетичному комплексі, головний консультант у Національному інституті стратегічних досліджень, професор Києво-Могилянської школи врядування імені Андрія Мелешевича у Національному університеті "Києво-Могилянська академія". Доктор наук з державного управління, кандидат технічних наук, професор, державний службовець 6 рангу.

Відключення електроенергії - останні новини за темою

Раніше повідомлялося, що обласні енергопостачальні компанії застосовуватимуть три черги відключень. Зазначається, що до 14:00 застосовуються обмеження обсягом двох черг одночасно.

Нагадаємо, в Укренерго попередили, що ситуація в українській енергосистемі буде найважчою в середині літа цього року. Через спеку зросте споживання, тому щоденні дефіцити електроенергії можуть зростати.

Главред писав, що в Києві відключення світла будуть тривалішими, ніж в інших великих містах і регіонах. Насамперед пов'язано з великою кількістю об'єктів критичної інфраструктури, яка потребує електроенергії навіть у період відключень світла.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти