Експерт пояснив, чому у Путіна бояться співпраці Києва та Анкари

24 квітня 2021, 12:08
У РФ незадоволені тим, що Туреччина та Україна домовилися про постачання безпілотників Байрактар TB2. Але перешкодити співпраці Києва і Анкари там не в змозі.
Володимир Зеленський, Раджеп Таїп Ердоган, Туреччина
Володимир Зеленський і Раджеп Таїп Ердоган, Туреччина / president.gov.ua

Туреччина фактично стала основним військово-технічним партнером України. Країни домовилися про постачання безпілотників Байрактар TB2, Туреччина будуватиме чотири корвети для ВМС України. Крім того є ще й спільний проект Bayraktar Akıncı, пов'язаний з розробкою стратегічних ударних безпілотників, у яких будуть українські двигуни.

Кожен з цих проектів посилює Україну у протидії російській агресії, що викликає невдоволення Кремля. Заступник директора Центру дослідження армії, конверсії та роззброєння з міжнародних питань Михайло Самусь вважає, що РФ, як би не старалася, не зможе перешкодити співпраці Києва та Анкари.

"Перший крок у бік Туреччини Росія вже зробила, коли влада заборонила росіянам туди літати. Але більше цього може нічого і не статися, тому що насправді у Росії немає серйозних важелів впливу на Туреччину, крім військового. Це ми добре бачили в останній місяць, коли Росія залякувала всіх тим, що нападе на Україну, якщо та не поступиться своїми інтересами на Донбасі, а Захід не припинить її підтримку", - сказав Самусь в коментарі для Главреда.

читайте такожЕксперт розкрив, у чому інтерес Туреччини в українсько-російському конфліктіЄдиним прикладом військово-технічного співробітництва між Росією і Туреччиною є придбання останньої зенітно-ракетних комплексів С-400.

"Але і тут єдине, чим може перешкодити Росія - просто перестати їх продавати. Тим більше, що Туреччина могла б придбати ці комплекси просто заради того, щоб отримати російські технології й надалі вдало їм протидіяти. Бо збіг це чи ні, але під час Нагірно-Карабахського конфлікту турецькі Байрактари ефективно знищували російські протиповітряні комплекси", - зазначив експерт.

Нагадаємо, в січні 2019 року Україна домовилася про першу поставку безпілотників Bayraktar TB2. У 2021 році ЗСУ планували закупити ще 5 таких дронів. В цілому ж Україна хоче придбати у Туреччини 48 цих апаратів.

Крім цього, Україна й Туреччина розглядають можливість спільного виробництва цих дронів в Україні.

У квітні 2021 року міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров застеріг Туреччину від продажу ударних безпілотників українській армії.

"Я одразу скажу, що ми всім відповідальним країнам, з якими спілкуємося (Туреччина одна з них), настійно рекомендуємо проаналізувати ситуацію", — сказав російський міністр.

Байрактар ТБ2 (Bayraktar TB2)

Турецький ударний оперативно-тактичний середньовисотний безпілотний літальний апарат з великою тривалістю польоту, передає Вікіпедія. Bayraktar TB2 з чотирма ракетами на підвісці може перебувати в повітрі понад 12 годин, це дозволяє вести постійне чергування в повітрі та після виявлення цілей швидко висуватися до передової для пуску ракет. Розробка і виробництво — приватна компанія Baykar Makina.

Дрони Bayraktar TB2 називають однією з причин переможного наступу армії Азербайджану в Нагірному Карабасі. Баку, який перебуває в дружніх відносинах з Анкарою, завдяки цим дронам отримав технологічну перевагу над вірменськими силами.

Зустріч Зеленського та Ердогана - про що раніше писав Главред:

  • Президент України Володимир Зеленський 10 квітня прибув з робочим візитом до Туреччини.
  • Після переговорів Зеленського з його турецьким колегою Реджепом Ердоганом, які тривали близько трьох годин, відбулося 9-те засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Туреччиною, за результатами якого була підписана спільна декларація.
  • За підсумками переговорів із Зеленським Ердоган заявив про неухильну підтримку незалежності та державного суверенітету України.
  • Ердоган заявив, що на переговорах із Зеленським підтвердив принципове рішення Туреччини не визнавати анексію Криму.
  • Пізніше міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що Анкара виступає за деескалацію ситуації на Сході України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти