Більшість ліків в Україні тепер за рецептом: як купити препарати і чому на нас очікують проблеми

31 березня 2023, 19:54оновлено 31 березня 2023, 20:38
В Україні з 1 квітня безліч звичних для нас препаратів можна буде купити лише за електронним та паперовим рецептами, інакше препарат не продадуть.
Таблетки, аптека
Безліч препаратів, які купували в аптеці українці, тепер тільки за рецептом / Колаж УНІАН, ua.depositphotos.com

В Україні з 1 квітня 2023 року змінюються правила купівлі ліків в аптеках. Тепер більше половини ліків, які українці звикли купувати у вільному продажу, будуть доступні тільки за рецептом. Купити ліки можна буде як за електронним, так і за паперовим рецептом. Але без нього препарат тепер не продадуть. Рішення досить суперечливе, адже для того щоб просто купити звичні ліки, доведеться пройти низку процедур.

Які ліки продаватимуть в аптеці за рецептом з 1 квітня

Жарознижуючі і знеболюючі препарати

Ношпу, спазмолгон і анальгін в таблетках ви ще зможете придбати без рецепта, але якщо знадобляться ампули – потрібен буде і рецепт.

відео дня

Знеболюючі препарати на основі парацетамолу та ібупрофену все ще можна придбати без рецепта.

А ось для Німесила і його аналогів – тільки електронний рецепт.

Гормональні препарати

Різні гормональні препарати, в тому числі, гормональні контрацептиви, продаватимуть за рецептом. "Дозвіл" на покупку знадобиться для придбання Белари, Джаз плюс, Еротекс, Ліндинет, Постинора, Дуфастона, а також Жаніна.

Популярний і, на думку людей, найефективніший в першу добу після незахищеного статевого акту Постинор тепер без рецепта не придбаєш.

Тироксин L і Еутирокс, які приймають люди із захворюванням щитовидної залози, продадуть тільки за рецептом.

Мазі, серед яких Момедерм,Бетаметазон,Тримістин, тепер виключно за рецептом.

Препарати проти гіпертонії

Найвідоміші лікарські препарати – Каптоприл, Каптопресс, Бісопролол, Еналаприл – можна буде купити тільки за рецептом.

Сечогінні діакарб і фуросемід, які також бувають потрібні гіпертонікам, теж за рецептом.

Ліки від серця

Препарати на основі спирту – Барбовал, Корвалол, Валокардин – без рецепта більше купиш. Корвалол можна купити без рецепта лише у маленьких флакончиках. На баночку 50 мл вже потрібен рецепт.

Навіть на Кардіомагніл на 100 таблеток і Магнікор теж знадобиться рецепт.

Рецептурним препаратом стане і етиловий спирт.

Як українцям купити ліки за рецептом

Щоб купити ліки в аптеці, знадобиться або паперовий, або електронний рецепт.

Для отримання е-рецепта доведеться звернутися до лікаря. Не обов'язково до сімейного. Перший рецепт лікар виписує під час прийому. Решту в певних випадках можуть виписати і віддалено.

На прийомі пацієнту дають унікальний код з рецептом, який приходить на мобільний телефон.

Цей код треба показати в аптеці. Провізор внесе його в систему, де буде вказано, що конкретні ліки потрібні саме вам.

Якщо людина важко хворіє або лікується від хронічних хвороб, повторний рецепт лікар може видати онлайн.

За е-рецептом можна купити ліки тільки 1 раз. Термін дії - 10 днів для наркотичних препаратів і 30 днів для інших рецептурних ліків. Частоту виписування рецептів визначає лікар.

Електронний рецепт можна використовувати і вдруге, якщо в перший раз ви не купили повний перелік призначених лікарем ліків.

Якщо у пацієнта немає мобільного телефону, лікар виписує паперовий рецепт.

Ліки за рецептом можуть купити рідні або близькі самого пацієнта.

Як перевірити, чи можна купити препарат без рецепта

Лікарський засіб на предмет покупки без рецепта можна знайти на сайті Державного реєстру лікарських засобів України. Для цього знадобиться декілька простих кроків:

Зайти на сайт Державного реєстру лікарських засобів і в пошуковому рядку знайти потрібні нам ліки

Подивитися реєстраційне посвідчення цих ліків - крайня ліва колонка в таблиці

У профілі препарату шукаємо рядок Умова відпуску.

В інструкції може бути написано За рецептом. Це означає, що для покупки препарату знадобиться рецепт від лікаря. Немає такого напису - препарат можна купити абсолютно вільно.

Чому ліки за рецептами в Україні - дуже спірне питання

В Україні триває війна з агресором Росією і в такій ситуації українці, особливо ті, хто воюють у складі ЗСУ, можуть зіткнутися зі складнощами в купівлі ліків, зазначає політичний і економічний експерт Тарас Загородній.

"Я ще розумію введення продажів по рецептах на ліки, які містять наркотичні речовини та які можна використати в якості компонентів для виробництва синтетичних наркотиків. Але запроваджувати "як в ЄС" вважаю безглуздям. Ті, хто хоче безконтрольно приймати ліки ітак це зробить. І це його особисті проблеми. Але упевнений, що цей відсоток не такий великий. До речі де дослідження на якому грунтується таке твердження? Але проблеми створюють більшості людей, які підуть купувати ліки які ім виписав лікар. При цьому лікарі не перевантажені зайвою писаниною. Як і аптеки також", - написав він на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Він акцентував увагу на тому, що військові і переселенці можуть зіткнутися з проблемою, коли потрібні ліки, а до лікаря – далеко.

"В наших умовах війни запроваджувати просто злочин. До якого сімейного лікаря повинен йти солдат, який постійно переміщується? Або переселенці, яким до свого лікаря сотні кілометрів? Все це закінчиться додатковими поборами, корупцією, зростання цін на ліки та створенням тіньового ринку. Який, до речі, існує і в ЄС та США. Незважаючи на більший контроль. Тобто більше чинуш, які будть проїдати наші податки. Я до речі сьогодні поцікавився в одній з аптек, як тепер вони продавати одні з ліків. Вони взагалі не знають", - додав Загородній.

Шеф-редактор інформаційного агентства УНІАН Михайло Ганницький вважає, що закон зробили під "польську схему", щоб з'явилися електронні приймальні лікарів, які через сайти цілодобово видавали б українцям е-рецепти на будь-які препарати.

"Закон зроблений під "польську схему" - щоб могли з‘явитись електронні приймальні лікарів, які б через веб-сайт за скромні комісійні 24/7 генерували українцям оті електронні рецептики на будь-що", - пише журналіст в Facebook.

При цьому він також звернув увагу на те, що такі рішення, які навряд чи можна назвати потрібними під час війни, вкрай ускладнять роботу військових і волонтерів.

"І так, це ускладнить життя військовим і волонтерам, що збирають аптечки, тому чергове турборежимне лядське ускладнення життя українців під час війни - не лише не на часі, а й злочин", - підкреслив Михайло Ганницький.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти