Політолог пояснив, чому Рада провалила голосування з питання МОЗ та Мінфіну

30 березня 2020, 16:32
Політолог Володимир Фесенко у деталях пояснив причини провалу голосування по Максиму Степанову (як главі МОЗ) та Сергію Марченко (як главі Мінфіну).
Рада,зал
Політолог пояснив, чому Рада провалила голосування з питань МОЗ та Мінфіну / УНІАН

Володимир Фесенко, відомий політолог та керівник правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" у коментарі Главредупрокоментував провал голосування 30 березня у Верховній Раді по кандидатурах Максима Степанова на пост глави МОЗ, а Сергія Марченка - на посаду голови Мінфіну.

"Те, що сьогодні продемонструвала Рада – класична схема. Це домінування групових інтересів над загальнонаціональними. Якщо і далі так піде, то країна опиниться у ще більшій кризі. Безумовно, в парламенті є проблеми, але політичної кризи немає. Більшість законопроектів були проголосовані. Тому зараз я б не робив критичних висновків. Провали голосування були і раніше. Зараз вони були обумовлені відсутністю депутатів – близько 40 депутатів-членів фракції були відсутні. І це перша причина", - вважає він.

На його думку, спроби окремих парламентських сил виторгувати "голосувальним" шантажем великі преференції для себе може закінчитися вельми сумно.

відео дня

"Друга – спроби деяких впливових гравців, які діяли за принципом "чим гірше, тим краще", тобто зірвати прийняття принципових рішень. Але цей принцип не спрацює, погано буде всім, зокрема, і прихильникам дефолту", - розповів Фесенко.

Політолог упевнений, що провал голосування по кандидатурах Степанова і Марченко був обумовлений ще й поганою комунікацією між виконавчою та законодавчої владою.

"Третя причина – не було узгодженості. По кандидатам міністрів були невдоволення, депутати були не готові за них голосувати, не кажучи вже про те, що не була проведена достатня робота по мобілізації голосування. З кадрових питань не вистачило всього кілька голосів, як і по бюджету. Але це не критично – зараз, якщо будуть знайдені компромісні рішення, все це буде проголосовано, причому ще до кінця цього тижня. Тому що зволікати з цим не можна, інакше виникнуть проблеми, насамперед, з фізичною відсутністю депутатів. Сьогодні кворум був з невеликим запасом – 320-340 голосів, а треба не менше 300", - підсумував він.

Нагадаємо, раніше депутати Верховної Ради України звільнили Іллю Ємця з посади міністра охорони здоров'я. За його звільнення проголосував 271 депутат.

Кандидатуру Максима Степанова, екс-губернатора Одеської області, на пост глави МОЗ депутати Ради не підтримали. За його призначення проголосували 217 нардепів.

Крім того, Ігор Уманський був звільнений з поста глави Мінфіну України. "За" проголосували 249 нардепів.

Далі Рада провалила призначення на посаду міністра фінансів Сергія Марченка. "За" проголосували 223 нардепа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти