Функція NFC в смартфоні: як нею користуватися і для чого вона потрібна

19 березня 2021, 23:20оновлено 24 березня 2021, 14:10
Попри той факт, що дана функція може істотно спростити життя користувачеві, багато хто навіть не здогадується про її існування.
Функція NFC в смартфоні: як нею користуватися і для чого вона потрібна
Функція NFC в смартфоні / Алло

NFC – це спеціальна технологія безконтактної передачі даних, яка дозволяє пристроям зі спеціальним зчитувальним датчиком обмінюватися інформацією. Такі датчики встановлені на ноутбуках, смартфонах, смартгодинник, банківських терміналах і т. д.

Безпосередня близькість приладів – найголовніша умова обміну. Дана розробка з кожним днем набирає все більшої популярності, оскільки є вкрай зручним способом для швидкого і практичного обміну інформацією між пристроями.

Мабуть, найвлучнішим використанням технології NFC є можливість безконтактних платежів за допомогою смартфона або годинника через мобільні гаманці. Вони здійснюються за допомогою спеціальних додатків: Google Pay або Apple Pay. Також є можливість використовувати спеціальні безконтактні карти.

відео дня

Принцип роботи NFC

За своєю природою NFC схожий на не менш популярну технологію радіочастотної ідентифікації. Втім, головною відмінністю є те, що у випадку з NFC, для проведення обміну пристрої повинні бути максимально близько.

Так, суть методу полягає в тому, що прилади зв'язуються на певній частоті, на вкрай високій швидкості проводять транзакцію і завершують обмін даними. Це все відбувається за кілька секунд без прямої участі самої людини. Найяскравішим для розуміння NFC аналогом буде технологія Bluetooth, однак, вона вимагає більше енергії, а самі операції проходять в рази довше.

Функція NFC в смартфоні: як нею користуватися і для чого вона потрібна
Принцип роботи NFC / OnLime Блог

Способи використання NFC

Всього можна виділити три популярних способи використання NFC. Серед них:

  • Принцип однорангової мережі.

Два пристрої з підтримкою технології NFC встановлюють з'єднання та обмінюються потрібними даними.

  • Принцип читання або запису.

Пристрій, такий як смартфон або смартгодинник зчитує і приймає заздалегідь записані дані з джерела NFC-сигналу. При цьому саме джерело не має можливості вважати інформація, а є заздалегідь підготовленим (записаним) елементом.

  • Принцип емуляції карти.

NFC – пристрій може виступати в якості безконтактної кредитної картки.

Як під'єднати технологію NFC в смартфоні

Для того, щоб використовувати дану технологію, необхідно упевнитися, що ваш смартфон володіє вбудованим чіпом NFC. Зробити це можна пошукавши в Інтернеті характеристики вашого телефону. Розробники обов'язково вказують дану надбудову в опис. Крім того, обов'язковою умовою буде наявність оновленої операційної системи (необхідно для установки офіційних додатків для роботи з безконтактним банкінгом).

Найпростіший та найактуальніший спосіб почати користуватися NFC в смартфоні – завантажити додаток Google Pay або Apple Pay (залежить від операційної системи вашого пристрою). Воно повністю офіційне, а тому додати в нього власну карту не складе труднощів.

Зокрема, український мобільний банк Monobank зробив процес інтеграції персональної карти в додаток максимально простим і лояльним для користувача. Для цього всього лише необхідно:

  • Відкрити програму Monobank, вибрати необхідну карту і під нею вибрати пункт меню "Налаштування Google Pay" (в разі, якщо у вас смартфон на Android).
Функція NFC в смартфоні: як нею користуватися і для чого вона потрібна
Google Pay і Monobank додавання карти / moneybanking
  • Після вибору і переходу, з'явиться Ваша карта і спеціальний запит на додавання карти з SMS-підтвердженням. Зазвичай воно приходить протягом декількох секунд.
Функція NFC в смартфоні: як нею користуватися і для чого вона потрібна
Google Pay і Monobank додавання карти / moneybanking
  • Якщо підтвердження було успішним, ваш телефон тепер може здійснювати безконтактні платежі.
Функція NFC в смартфоні: як нею користуватися і для чого вона потрібна
Google Pay і Monobank додавання карти / moneybanking

Для того, щоб здійснити платіж з використанням технології NFC, притуліть ваш телефон до термінала, який оснащений спеціальним зчитувальним чіпом (відрізнити їх можна уточнивши інформацію у касира або за наявністю символізує значка).

Перед оплатою, обов'язково розблокуйте смартфон. Саму програму Google Pay відкривати не потрібно. Залежно від суми для оплати, Ваш банк може зажадати ввести пін-код карти для підтвердження. Про успішний платіж повідомить спеціальна галочка, яка проявиться на синьому тлі.

Раніше ми розповідали про браузер Brave – гідну альтернативу Chrome, яка платить Вам за серфінг в Інтернеті

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти