Зима скасовується, а літо стане довшим: кліматолог шокувала прогнозом

14 жовтня 2020, 06:01
Середня річна температура повітря невпинно підвищується, підкреслила Віра Балабух.
Кліматолог попередила про серйозні зміни
Кліматолог попередила про серйозні зміни

Загальні тенденції свідчать про те, що температура повітря і надалі зростатиме, заявила завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух.

"Імовірно, що раз на десять років, а в деяких регіонах не так часто, можуть бувати суворі холодні та сніжні зими. Тобто ймовірність таких зим залишається, але вони траплятимуться все рідше", - розповіла вона під час чату в Главреді.

Вона підкреслила, що якщо середня річна температура повітря підвищиться більше, ніж на два градуси, це призведе до незворотних змін в атмосфері та всій кліматичній системі.

"Підвищення середньої температури повітря на рік на 0,1 градуса означає зростання тривалості теплого періоду на один день. Тож, коли йдеться про те, що середня температура глобально може зрости на два градуси, це означає, що тривалість теплого періоду може збільшитися на 20 днів", - пояснила експерт.

За її словами. ці зміни — нерівномірні, анайбільше вони спостерігаються у полярних широтах.

Кліматолог також нагадала про інтенсивне танення вічної мерзлоти, викликане підвищенням температури на 1 градус.

читайте такожВід посухи до руйнівних повеней: вчений попередив про різку зміну клімату

"Страшно уявити, що станеться, коли температура підвищиться на два градуси. За даними кліматичних моделей, на нас чекає підвищення температури в арктичних регіонах не на 2-5 градусів, а 8-10. Уявіть собі, якщо тривалість літа у полярних широтах зросте на три місяці. Звідси – і танення льодовиків та підвищення рівня світового океану.

Саме тому не допустити подальшого підвищення температури є надважливим завданням, від виконання якого залежить виживання людства", - додала Балабух.

Раніше генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш передбачив, що поточне століття може стати останнім для жителів планети Земля.

За його словами, глобальне потепління загрожує всій людській цивілізації.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти