Чи чекати морозів під -40º: українців попередили про погодний феномен

3 грудня 2021, 18:09
В Україні спостерігається тенденція до підвищення температури, каже Віра Балабух.
мороз, сніг, зима, градусник
/ dpchas.com.ua

Тенденція до підвищення температури в Україні зберігається вже кілька десятиліть, заявила завідувач відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту, кандидат географічних наук Віра Балабух.

Як підкреслила вона в інтерв'ю Фактам, останні десять, особливо останні п'ять років, є найтеплішими, при цьому температурна аномалія весь час зростає.

Співрозмовниця нагадала, що аномальні погодні умови призвели до того, що в 2020 році не тільки зима, а й осінь була найтеплішою за останнє століття.

"Морози з температурою мінус 20-25 градусів люди сприймають вже як щось незвичайне, як погодну дивину. Навіть у найхолодніших регіонах України - Донецькій та Луганській областях та на високогір'ї Карпат — сильні морози спостерігаються вже не часто. Хоча більшу частину минулого століття така погода взимку була типовою, нікого не дивувала. Ті ж мінус 20 траплялися значно частіше, ніж в наш час. Нерідко було і 30 градусів морозу, а то і 40", - зазначила вона.

Метеоролог уточнила, що в останні десятиліття в Україні взимку істотно змінилася не тільки температура, але і значно зменшилися швидкість вітру і вологість повітря.

"Зміна погоди останніх десятиліть призвела до того, що зима в Україні перейшла з однієї категорії в іншу. Раніше вона у нас на значній території була помірно суворою, а тепер стала мало суворою. Це стосується і Донецької та Луганської областей, де клімат більш континентальний, ніж в інших регіонах країни", - додала Балабух.

читайте такожКрижаний прогноз з потужними снігопадами: українців попередили про різке похолодання

Раніше Віра Балабух розповіла про те, що в Україні грудень 2021 може бути на 1-2 градуси тепліше, ніж в середньому за період 1993-2016 років, а січень і лютий — на 2-3 градуси.

В інтерв'ю Фактам вона підкреслила, що в зв'язку з цим настання весни в Україні може прийти завчасно.

Читайте ще:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти