Бабине літо зміниться морозами і справжнім снігом: синоптики розповіли про погоду в Україні восени

10 вересня 2021, 21:30
До кінця вересня погода буде теплою, проте до грудня на українців очікують дощі, морози і перший сніг.
погода, бабине літо
Бабине літо в Україні буде в жовтні - синоптик / Фото УНІАН

Наразі в країні помітно потепліло, проте це ще не бабине літо, яке буде тільки попереду. Аж до останніх чисел вересня погода в Україні не принесе особливого дискомфорту. Але вже в жовтні очікуються дощі, а в листопаді й зовсім морози з першим серйозним снігом. Поки що можна радіти теплу, але не забувати про похолодання вночі, попереджають синоптики.

У коментарі ТСН фахівчиня Укргідрометцентру Наталія Птуха сказала, що найближчими днями на півдні суттєво потеплішає - температура повітря прогріється до +26 +27 градусів. На решті території країни буде від +20 до +25.

"Початок вересня був холодним, а відтепер знову все стало на свої місця. І класичне бабине літо ще попереду. Такий період тепла також може бути наприкінці вересня – на початку жовтня", - сказала синоптикиня.

відео дня

Тепла погода буде і наступного тижня, місцями можуть пройти дощі. Фахівці не готові прогнозувати погоду на жовтень і листопад, проте за допомогою народних прикмет своєю думкою діляться народні синоптики.читайте такожСиноптикиня розповіла, коли в Україні випаде перший сніг і вдарить мороз

"Якщо на Покрову (14 жовтня) відлітали перелітні птахи, то осінь обіцяє бути короткою. Якщо у вересні грім - повинна бути теплою", - розповіла наукова співробітниця Національного музею народної архітектури та побуту України Аліса Шрамко.

Незначні дощі до кінця вересня

Народний синоптик Леонід Горбань розповів виданню Сьогодні про те, що для складання прогнозу погоди він використовує старовинну методику, яка називається Брюсов календар. Точність подібних розрахунків народний фахівець оцінює в 75%.

Вказується, що до 20 вересня в Україні похолодає – від +10 до +12. На українців очікують дощі. У період з 21 по 23 вересня небо буде ясним, а вдень стане тепліше до +17 +19 градусів. Наприкінці вересня настане прохолодна погода, вночі очікується +5.

У жовтні настане Бабине літо

Жовтень принесе не тільки холод і відсутність дощів, а й тривале бабине літо, яке настане в середині місяця. Проте вже наприкінці жовтня будуть сильні опади та нічні морози.

Холодні дощі очікуються вже 4-5 жовтня. Вже до кінця першої декади місяця стане тепліше, а ось до середини жовтня буде +20 і сонячно. На свято Покрови Пресвятої Богородиці 14 жовтня очікується тепла погода - понад 20 градусів тепла.читайте такожСиноптик попередив, коли саме в Україну прийдуть перший сніг із заморозками

Але вже через 1-2 дні ситуація зміниться – температура повітря знизиться до + 6 +8, будуть холодні дощі, а до 20 числа в північних і східних областях країни вночі можуть бути заморозки.

Горбань вважає, що циклон з півночі, який прийде вже після 25 жовтня, принесе перші короткочасні серйозні морози – дві або три ночі може бути -7 градусів. Опадів не буде. До кінця жовтня потеплішає до + 8 +10, але довго це не триватиме.

Бабине літо зміниться морозами і справжнім снігом: синоптики розповіли про погоду в Україні восени
Прогноз погоди в Україні на осінь від народного синоптика Леоніда Горбаня / Сьогодні

У листопаді майже прийде зима

Згідно з прогнозом Леоніда Горбаня, початок листопада ознаменується холодними дощами, а через коротку перерву до дощів додасться і сніг. Наприкінці першої декади небо стане більш ясним, більшу частину країни захлеснуть невеликі морози. У південних областях похолодання не очікується. Очікувана температура повітря -0 градусів або трохи вище.

Середина листопада принесе не тільки потепління, а й перший серйозний сніг. Другий сніг очікується 24-25 листопада і, можливо, буде до зими. У 20-х числах повернуться невеликі морози. Опадів, швидше за все, не буде до кінця місяця.

Феномен Ла-Нінья восени

Завідувачка відділу прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту ДСНС та НАН України Віра Балабух стверджує, що осіння погода в країні буде схожа на класичну осінь. Цьому посприяє погодний феномен Ла-Нінья, який суттєво впливає на вітер, тиск і опади.

"Очікується, що осінь 2021 в Україні буде теплою, а температура повітря – відповідатиме кліматичній нормі, тобто середнім багаторічним значенням, які спостерігалися протягом останніх 30 років з 1991 по 2020-й. Такий термічний режим буде обумовлений переважанням антициклональної погоди, яка характерна для України протягом цього сезону, особливо в першій половині", - вважає фахівець.

Однак, за її словами, холодні фронти все одно циркулюватимуть в Україні, але температура не опуститься нижче нуля. Ситуація може змінитися в другій половині осені, але не критично. Будуть дощі, можливі тумани та ожеледь.

Отже, Балабух і Горбань обіцяють сприятливий вересень, сирі і холодні останні дні жовтня і вже похмурий листопад. Кліматологиня Балабух, вважає, що саме жовтень буде одним з найтепліших місяців.

Погода в Україні

Синоптик Віра Балабух раніше розповіла про те, що осінь в Україні цього року буде теплою і сухою – такою, якою українці звикли її бачити за останні 30 років. У жовтні і листопаді, швидше за все, очікується дефіцит опадів. Однак, незважаючи на сприятливий прогноз, уникнути "температурних гойдалок" все одно не вдасться.

Начальниця відділу метеопрогнозів Українського гідрометцентру Наталія Голеня вважає, що тепла і суха погода в Україні триватиме до 13 аересня, потім очікуються дощі. Вже з 16 вересня температура повітря почне знижуватися до 4-6 градусів тепла.

Синоптикиня Наталка Діденко прогнозує, що погода в Україні на вихідних 11 і 12 вересня буде сонячною і сухою. Температура повітря прогріється в середньому до +22 +26 градусів тепла.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти