Арктичні морози, пустелі і вічні торнадо: Україні передрекли небезпечну погоду і зміну клімату

3 серпня 2021, 01:37
Посуха і сильні вітри в Україні будуть викликати пилові бурі.
Погода, клімат
Погода в Україні буде небезпечною / pixabay

Вже до 2100 року Україна стане схожою на Австралію, таку думку озвучують вчені і кліматологи.

Як пише на своїй сторінці в Facebook голова постійної комісії з питань екологічної політики КМДА Костянтин Яловий, в цьому столітті клімат в Україні ставатиме теплішим і посушливішим. Територія буде поступово ставати схожа на пустелю з південного сходу на північний захід.

Це принесе з собою сухе і спекотне літо. Довгі посушливі періоди будуть чергуватися з короткими, але сильними зливами.

"Хоча зими в Україні в цілому потеплішають, слід готуватися до "температурних гойдалок". Періодично до нас будуть надходити аномальні похолодання з Арктики з сильними снігопадами. Разом з тим довготривалих снігових періодів ставатиме менше", - зазначає Костянтин Яловий.

За його словами, надзвичайні погодні явища стануть звичними для українців. Посуха і сильні вітри будуть викликати пилові бурі. Непередбачуваний клімат призведе до збільшення частоти та інтенсивності інших аномалій: пожеж, посух, торнадо, ураганів, сильних опадів.

"Через кліматичні зміни більшість знаменитих українських чорноземів перетвориться на зону "ризикованого землеробства". Про сою та кукурудзу, основні експортні культури, доведеться забути. Нові умови дозволять успішно вирощувати тільки пшеницю і соняшники", - зазначає він.

Зміна умов існування призведе до міграції флори і фауни. Вже зараз до нас переселилися небачені до цього рожеві пелікани, шакали і степові лисиці з Центральної Азії. А зовсім скоро фауну України можуть поповнити нові види отруйних змій, сухопутні черепахи, багато комах і птахів.

читайте такожУкраїну чекає аномально холодна зима-кліматолог

"Сценарій, при якому можливі описані кліматичні зміни, передбачає, що до 2100 року загальна температура планети зросте на 2-2, 5 градусів. Це найбільш вірогідний з прогнозів. Однак, якщо людство буде протидіяти глобальному потеплінню не досить активно, є ризик песимістичного сценарію. Якщо середня температура підніметься на 3-4 градуси, Україна досить швидко ризикує перетворитися на пустелю", - пише чиновник з екології.

Як раніше повідомляв Главред, директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда заявив про те, що в разі продовження підвищення середньої температури Україні загрожують серйозні кліматичні зміни.

"При збереженні таких тенденцій на всьому півдні України, а також в частині центральних областей, клімат буде, як наприклад зараз в Греції. Сухі субтропіки", - сказав синоптик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти