Посухи як в Іспанії чи в Ізраїлі: експерти дали похмурий прогноз щодо зміни українського клімату

2 серпня 2021, 12:52оновлено 2 серпня 2021, 14:11
Експерти сходяться на тому, що до 2100 року середня температура по всій Землі практично гарантовано збільшиться на два-два з половиною градуси.
Пустеля
Експерти дали похмурий прогноз щодо зміни українського клімату / Reuters

Дикі звірі, рослини, явища і хвороби - все це принесуть в Україну нові зміни клімату у найближчі 50-100 років. Саме такий прогноз опублікував портал BBC News Україна з посиланням на кліматологів.

"У нормі температура тіла людини 36,6. додайте один градус і це вже 37,6. тобто ви починаєте хворіти. Наша кліматична система вже в стані захворювання і починає видавати нам різні аномалії", - пояснює кліматолог Світлана Бойченко.

Експерти сходяться на тому, що до 2100 року середня температура на землі зросте не більше ніж на два-два з половиною градуси. Є і зовсім песимістичний сценарій, який також виглядає реальним, ‒ температура до 2100 року зросте на три-чотири градуси. При найбільш ймовірному сценарії, в найближчі 50-100 років клімат в Україні буде ставати все більш сухим, прогнозують експерти.

Високотемпературні, сухі повітряні маси будуть надходити з колишніх степів Прикаспію, які перетворюються в пустелі і напівпустелі. Поступове опустелювання буде повзти з південного сходу України на північний захід.

"Спочатку злива, а потім спека. В таких умовах починаються посухи, адже навіть коли випадають дощі, сухі ґрунти не можуть їх прийняти. Такі ґрунти, як скло, вода по них тільки стікає", - пояснює Бойченко

Ще один побічний ефект сухої землі і рясних злив - регулярні повені і підтоплення, прогнозує відомий вчений-кліматолог Віра Балабух.

"Через спеку в атмосферу потрапляє більше вологи, Хмари стають більш потужними, опади більш інтенсивними", - пояснює вона.

Зими в цілому також стануть дещо теплішими, але через атмосферне розбалансування в Україну періодично надходитимуть аномальні похолодання з Арктики з сильним снігом і морозами.

Експерти не можуть точно спрогнозувати, наскільки зміниться в Україні клімат, але сходяться на тому, що влітку він стане практично середземноморським. Залежно від опадів, або більш волога Італія / Греція, або посушлива Іспанія / Ізраїль.

читайте такожВчені знайшли для людства нову загрозу від зміни клімату

Нагадаємо, раніше директор Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда заявив про те, що в разі продовження підвищення середньої температури Україні загрожують серйозні кліматичні зміни.

"При збереженні таких тенденцій на всьому півдні України, а також в частині центральних областей, Клімат буде, як наприклад зараз в Греції. Сухі субтропіки", - сказав синоптик.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти