StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

"Хотів би віддати цю честь Росії": вперше в історії український фільм отримав Оскар

11 березня 2024, 06:38
Режисер кіно Мстислав Чернов виголосив яскраву промову, отримуючи заповітну статуетку.
Україна вперше отримала Оскар
Україна вперше отримала Оскар / Колаж Главред, скріншот церемонії

Український документальний фільм "20 днів у Маріуполі" вперше в історії України отримав Оскар у номінації "Найкращий документальний фільм". Це перший український фільм, який отримав Оскар.

Сюжет фільму Мстислава Чернова "20 днів у Маріуполі" висвітлює події початку повномасштабного вторгнення, коли терористична Росія почала знищувати мирні міста України.

У картині зображуються перші дні облоги Маріуполя. Фільм містить кадри російських обстрілів і бомбардування пологового будинку.

Вийшовши на сцену, Чернов заявив, що "Оскар" став першим в історії українським фільмом. "Для мене велика честь, але я, ймовірно, буду першим режисером на цій сцені, який скаже, що мені б хотілося ніколи не знімати цей фільм", - сказав він.

На відео - промова Мстислава Чернова на церемонії вручення Оскара:

Мстислав Чернов на церемонії вручення премії
Мстислав Чернов на церемонії вручення Оскара / Скриншот Телеграм

"Я хочу мати можливість обміняти це на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не вторгалася в наші міста. Я хочу мати можливість обміняти це на те, щоб росіяни не вбивали 10 000 моїх співвітчизників", - додав режисер.

Чернов сказав, що він також хотів би мати можливість віддати цю честь Росії, "звільнивши заручників", а також "цивільних осіб, які зараз перебувають у в'язницях".

"Я не можу змінити історію. Я не можу змінити минуле", - підсумував він. "Але ми всі разом, ви - одні з найталановитіших людей у світі - можемо зробити так, щоб історичний рекорд був встановлений правильно, і правда восторжествує, а жителі Маріуполя і ті, хто загинув, ніколи не будуть забуті. Тому що кіно формує спогади, а спогади формують історію", - сказав він.

Чернов підсумував: "Дякую Україні".

Нагадаємо, раніше під час виконання бойового завдання на фронті загинув український актор, зірка вітчизняних телесеріалів і військовий ЗСУ Богдан Колесник. Загибель Богдана 23 грудня підтвердили його колеги по цеху.

Раніше також ведучий "ЖВЛ представляє" на 1+1 Україна Тимур Мірошниченко долучився до зйомок серіалу "Коло омани". Нова стрічка розповість історію жінки, яка прагне відновити правду та відчайдушно протистоїть складним життєвим обставинам заради того, щоб повернути власну доньку.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти