StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Почервоніють просто на очах: як прискорити дозрівання томатів

10 серпня 2024, 11:03
659
Щоб помідори швидше почервоніли, можна використовувати хімічні та механічні способи. Крім того, є один секретний хід, який знають не всі городники.
Помідори
Чим підживити томати для швидкого дозрівання плодів / Колаж: Главред, фото: pixabay

Погода в серпні часто буває нестабільною. І не завжди весь вирощений урожай томатів встигає дозріти. Щоб праця не пропала даремно, можна прискорити дозрівання помідорів прямо на кущах.

До слова, якщо дачна ділянка не дуже велика, то на одній грядці можна поєднувати різноманітні овочеві культури, пряні трави, квіти і навіть ягоди. Головне - робити це правильно. Адже якщо підібрати правильних компаньйонів, то вони поліпшать смакові якості один одного, підвищать родючість землі та поліпшать урожай. Якщо вам цікаво, що посадити поруч із помідорами, щоб був гарний урожай, читайте матеріал: Що садити з помідорами для щедрого врожаю: список хороших і небезпечних сусідів.

Що потрібно зробити, щоб помідори швидше дозріли

Щоб помідори швидше почервоніли, можна використовувати як хімічні, так і механічні способи. Крім того, є один секретний хід, який знають не всі городники.

відео дня

Варто зазначити, що багато хто вважає, що томат має обов'язково дозріти на кущі. Але якщо вони ростуть у відкритому ґрунті, то це не завжди можливо, оскільки вони відкриті всім вітрам і фітофтора може знищити врожай раніше, ніж ви його дочекаєтеся.

Якщо плід побілішав, значить, він більше вже не росте. Його потрібно зірвати і віднести в тепле приміщення для дозрівання. Щоб прискорити цей процес, поруч можна покласти кілька стиглих помідорів - томати будуть червоніти просто на очах.

Почервоніють просто на очах: як прискорити дозрівання томатів
Як довго зберігаються овощі та фрукти у холодильнику / Інфографіка: Главред

Чим підгодувати томати для швидкого дозрівання плодів

Щоб прискорити дозрівання помідорів, візьміть 50 грамів суперфосфату і розведіть у 10 літрах гарячої води.

Коли суперфосфат розчиниться, розчин потрібно процідити і обприскати томати по листу. Суперфосфат дуже прискорює дозрівання.

Також можна використовувати борну кислоту. Її потрібно розвести з розрахунку один грам на один літр води.

Що робити із зеленими помідорами, щоб вони почервоніли

Городники часто застосовують механічні способи, які сприяють дозріванню плодів.

По-перше, томат потрібно покрутити. Якщо розгорнути плоди таким чином, щоб вони опинилися на сонці, то вони дозріватимуть набагато швидше.

І другий спосіб - секретний. Знадобиться звичайна шпилька. З її допомогою потрібно зробити невеликий накол біля плодоніжки всіх томатів, які вже побіліли. Ця маленька мікротравма значно прискорить дозрівання. Приблизно через 7-10 днів помідори почервоніють.

Третій спосіб. Щоб кущ повністю визрів, його потрібно трохи потягнути вгору і надірвати коріння. Варто враховувати, що при цьому способі помідори вже не будуть рости в розмірі. Які є - такі й почервоніють.

Якщо ви хочете, щоб томати і дозрівали, і підростали, то потрібно взяти гострий ніж, відступити 12-15 сантиметрів від рівня ґрунту і стебло надрізати. Розріз має бути 5-6 сантиметрів завдовжки. У нього потрібно засунути пластмасову або дерев'яну паличку (можна використовувати паличку від морозива або ватяну паличку).

Якщо дозволяють умови, томати можна прикрити поліетиленовою плівкою. Але цей спосіб актуальний, якщо рослини невеликого зросту.

Що означає хороший урожай томатів

Нормальним урожаєм вважається півтора-два кілограми з куща томата.

Але якщо сорти високого зросту, то багатим урожаєм буде вважатися близько 4 кг з одного куща.

Раніше Главред писав, що фітофтора - головний ворог томатів. З'являється вона через грибок, спори якого можуть перебувати в землі, на залишках рослин, інвентарі та навіть на насінні. Хвороба активно розвивається в умовах підвищеної вологості та недостатньої вентиляції. Читайте: Як позбутися фітофтори на помідорах: народні методи, які точно допоможуть.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти