StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Починати варто вже з серпня: як підготувати полуницю до зими – головні поради

9 серпня 2024, 12:51оновлено 10 серпня, 15:28
436
Підготовка полуниці до зими – важливий етап, який не можна пропускати. Саме це забезпечить вам гарний урожай в наступному році.
Починати варто вже з серпня: як підготувати полуницю до зими – головні поради
Як підготувати полуницю до зими / колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Деякі садівники помилково вважають, що полуниця не потребує якоїсь особливої підготовки до зимового періоду, але це не так. До того ж, проводити підготовку полуниці до зимового періоду варто з літа.

Вам також може бути цікаво: Як розмножити полуницю вусами: прості, але дуже хороші поради.

Як підготувати полуницю до зими

Щоб наступного року врожай полуниці був кращим та ряснішим, потрібно:

  • підрізати кущі;
  • підгорнути ґрунт;
  • підживити рослини;
  • зробити укриття для полуниці.

Як обрізати полуницю на зиму

Суперечки між городниками про те, чи потрібно обрізати листочки восени, не припиняються вже кілька десятиліть. Прихильники обрізки стверджують, що на старому листі з'являються хвороби і виникають грибки. А противники вважають, що обрізка змушує кущ витрачати більше сил на формування нової зелені, через що наступного року плодоношення буде порушено. Однак, істина знаходиться посередині: видаляти листочки варто відразу після зняття плодів, щоб вона встигла наростити зелень до холодів. Краще це робити на початку серпня. Видаляти потрібно тільки засохлу й хвору зелень, залишаючи внутрішню розетку із зеленими листочками.

Чим удобрити полуницю на зиму

Підживлювати полуницю потрібно тричі на рік: ранньою весною, після плодоношення і восени перед зимівлею. Для цього можна використати:

  • Пташиний послід. Ні в якому разі не можна використовувати свіжий пташиний гній в чистому вигляді через його високу концентрацію. Потрібно готувати розчин і поливати міжряддя, а не власне кущі.
  • Деревна зола. Ідеальне джерело калію і фосфору. Достатньо припудрити грядки після обрізки з розрахунку 150 г на 1 м. кв.
  • Зелена органіка. Належна альтернатива для тих, у кого немає доступу до посліду. Будь-яка скошена трава може стати добривом. Її закладають між рядами полуниці і присипають землею.

Як правильно накрити полуницю на зиму

Щоб зимою ваша полуниця не замерзла, для утеплення можна використати: солому, перепрілу хвою або тирсу. Якщо під рукою немає цих матеріалів, використовуйте сухе листя, компост, перегній – вони будуть утепленням для грядки, а також забезпечать додаткове підживлення.

Дивіться відео, що потрібно робити з полуницею перед зимою:

Полуниця - це ягода чи фрукт?

У побуті ягодою зазвичай називають будь-який дрібний м'ясистий плід (незалежно від його ботанічної класифікації, типу плоду та істинності), наприклад, смородину, аґрус (ягода), полуницю, суницю, шипшину (несправжня ягода), вишню, черешню, малину (кістянка).

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти