StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Велику чи дрібну: яку картоплю краще садити наступного року

7 серпня 2024, 09:34
67
Правильний вибір посадкової картоплі та її підготовка - ключові кроки до успішного врожаю.
Яку картоплю краще садити
Яку картоплю краще садити / Колаж Главред, фото: pixabay.com

Від правильного вибору посадкової картоплі багато в чому залежить майбутній урожай. Важливо враховувати розмір бульб, сорт, кількість вічок і їхнє здоров'я. Давайте розберемося, яка картопля краща для посадки: велика чи дрібна?

Якого розміру має бути насіннєва картопля?

Ідеальний розмір посадкової картоплі становить від 40 до 100 грамів, приблизно рівний курячому яйцю. Такий розмір забезпечує оптимальну кількість поживних елементів для успішного проростання і подальшого розвитку рослини, пише РБК Україна. Дрібна картопля часто недостатньо поживна для гарного росту, тоді як велика бульба може мати свої особливості.

Коли правильно висаджувати картоплю

Оптимальні строки посадки картоплі передбачаються за настання в ґрунті на глибині 10 см середньодобової температури +6+8ºС. Для південного і центрального Полісся це перша-друга декада, для північних і західних районів - друга-третя декада квітня. У лісостеповій зоні оптимальні строки посадки картоплі припадають на другу-початок третьої декади квітня. У степовій зоні оптимальні строки посадки картоплі - третя декада березня - перша декада квітня, повідомляє Інститут картоплярства.

відео дня

Чи можна садити велику картоплю?

Великі бульби можна використовувати для посадки, але з деякими умовами. Перед посадкою їх рекомендується розрізати на частини, так щоб на кожній частині було кілька вічок. Це забезпечить краще проростання і рівномірний розподіл поживних речовин. Однак, велика картопля має свої недоліки: вона не поспішає випускати коріння, тому що використовує запас живлення з "материнської" бульби, що може призвести до отримання дрібного врожаю.

Какие растения нельзя выращивать совместно инфографика
Які рослини не можна вирощувати спільно / Інфографіка: Главред

Яка картопля підійде для посадки?

Насіннєва картопля має бути чистою і здоровою, без ознак хвороб або пошкоджень.

Кількість вічок: Чим більше вічок на бульбі, тим більше пагонів вона дасть, що сприяє кращому врожаю.

Розмір: Як уже згадано, оптимальний розмір бульби для посадки - від 40 до 100 грамів. Більші бульби рекомендується розрізати.

Як вибрати сорт картоплі?

При виборі сорту картоплі враховуйте:

  • Кліматичну зону: Важливо вибирати сорт, який підходить для вашої кліматичної зони. В Україні, наприклад, є три основні зони - північна, південна і "середня" смуга.
  • Тип ґрунту: Сорти картоплі мають переваги залежно від типу ґрунту - суглинисті, піщані та інші.
  • Мета вирощування: Якщо ви хочете отримати молоду картоплю для вживання влітку і картоплю для зберігання на зиму, обирайте кілька сортів з різними термінами дозрівання і лежкості.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти