StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як виростити абрикос із кісточки - садівник поділився найпростішим способом

11 липня 2024, 13:50
3358
Чимало господарів ласують абрикосами і задумуються, чи можна виростити абрикос із кісточки і чи буде він плодоносити. Насправді це зробити досить просто.
Косточки, абрикос
Коли садять кісточки абрикосу, щоб зібрати великий урожай / Колаж: Главред, фото: flickr

Якщо ви любите абрикоси і хочете посадити їх у себе на ділянці, або у саду, це можна з легкістю зробити за допомогою кісточок. Збирати їх потрібно з тих плодів, які достигли і, наприклад, впали самі. Якщо ж ви купите абрикоси з південних регіонів на базарі чи в магазині, не факт, що там будуть хороші кісточки. Але якщо іншого варіанту немає, беріть і їх.

Як розповів блогер Богдан Волинський на YouTube-каналі, головний критерій відбору кісточок - розмір та смак абрикосу. Але, якщо ви у майбутньому плануєте щеплення на абрикосі з іншими сортами, то ці два показники не мають значення.

Скільки потрібно замочувати абрикосові кісточки

Кісточки достатньо залити водою та інтенсивно перетерти у руках. Можна залишити їх у воді максимум на добу. Після цього кісточки необхідно висушити без прямого попадання сонячного проміння. Ідеальним місцем для цього буде тіньок на вулиці, де їх обвіватиме вітер.

Визначити, чи висохла кісточка можна потрусивши нею. Якщо ви почуєте всередині стукіт зернятка - все готово. Однак у деяких сортах зернятко не стукає. Тому просушувати кісточки достатньо протягом 2 тижнів. Зберігати їх після цього варто у картонній коробці.

Коли садять кісточки абрикосу

Залишити кісточки на зберіганні варто до осені. Тоді постає питання,як правильно проростити кісточку абрикосу. В першу чергу оберіть правильне місце, де ви хочете через декілька років отримати дерево, щоб потім не пересаджувати плід. Коли ви визначитеся із цим - візьміть 5-6 кісточок та висадіть на її висоту, близько 2-3 сантиметрів у землю.

Садіння одразу декількох кісточок створить більшу ймовірність хорошого результату. Їх потрібно засипати землею та огородити палицями. Якщо ви садите абрикос у саду - врах*йте, що спершу потрібно очистити землю від верхнього шару трави, але так, щоб не утворилися заглиблення.

Дивіться відео, як підготувати кісточки абрикосу:

Чи можна виростити абрикос у горщику

Якщо у вас немає ділянки біля дому, а посадити абрикос так і кортить, можна зробити це у горщику. Але тоді підготовка буде дещо іншою. Потрібно ще на початку зими замочити кісточки на 10 днів у воді, щодня замінюючи її на свіжу. Після цього підготувати горщик з вологим піском.

На дно горщика потрібно укласти шар вологого річкового піску, а зверху — кісточки абрикоса. Потім новий шар піску, який їх накриє. Сам горщик потрібно обмотати плівкою або пакетом, щоб всередині залишався відповідний рівень вологи, і помістити у холодильник з температурою від 0 до 5 градусів.

Горщик з кісточками має так простояти на холоді три місяці. Лише навесні, коли у ньому з'являться ростки, їх потрібно розсадити в окремі місткості або одразу у відкритий ґрунт.

Хто такий Богдан Волинський?

Богдан Волинський - український блогер, власник однойменного YouTube-каналу, за яким стежать понад 50 тисяч користувачів. У відео Волинський розповідає про лайфхаки і корисні поради щодо садівництва, а також службу в Збройних Силах України.

Інші новини про абрикос:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти