StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чим посипати картопляні кущі, щоб не було колорадського жука

7 травня 2024, 12:04оновлено 9 травня, 08:22
4787
Колорадський жук - справжній кошмар для тих, хто любить вирощувати картоплю.
Як позбутися колорадського жука
Як позбутися колорадського жука / Колаж Главред, фото: pixabay.com

Картопля тільки пустила перші паростки, а колорадський жук уже обліпив їх з усіх боків? Знайома ситуація для багатьох українців. Позбутися колорадського жука можна не вдаючись до агресивних отрут.

До речі, раніше ми розповідали, що каструля має значення: у якому посуді виходить найсмачніша картопля.

Який найкращий засіб від колорадського жука?

Досвідчені городники кажуть, що один із найефективніших способів боротьби з колорадським жуком, який водночас екологічно безпечний, це ручне прибирання шкідника, пишуть Факти.

відео дня
 Які рослини не можна вирощувати спільно
Які рослини не можна вирощувати спільно / Інфографіка Главред

Цей метод часто застосовують на невеликих ділянках, хоча й вимагає значного часу від городника. Особлива увага приділяється огляду листя картоплі зі зворотного боку, оскільки саме там самки відкладають яйця, а також там мешкають молоді личинки. Однак на великих площах ручний збір жуків стає неможливим.

Чим посипати картопляні кущі, щоб не було колорадського жука?

Посипання золою також має високу ефективність. Рекомендується проводити цю процедуру вранці, коли листя ще вологе від роси, або після дощу. Навіть одноразове покриття золою (у кількості 10 кг на 1 сотку) зазвичай призводить до загибелі як личинок, так і дорослих жуків через 1-2 доби.

Коли правильно висаджувати картоплю

Оптимальні строки посадки картоплі передбачаються при настанні в ґрунті на глибині 10 см середньодобової температури +6+8ºС. Для південного і центрального Полісся це перша-друга декада, для північних і західних районів - друга-третя декада квітня. У лісостеповій зоні оптимальні строки посадки картоплі припадають на другу-початок третьої декади квітня. У степовій зоні оптимальні терміни посадки картоплі - третя декада березня - перша декада квітня, повідомляє Інститут картоплярства.

Також можна спробувати використовувати березовий дьоготь, розведений водою в пропорції 100 мл дьогтю на 10 л води. Цим складом слід обприскувати рослини 3 рази на тиждень.

Для приготування настоянки з лушпиння цибу лі рекомендується залити 300 г лушпиння 10 л гарячої води (70-80°C) і настояти суміш протягом доби.

Ще один метод - використання полину. Для цього необхідно змішати 300 г подрібненої трави полину з 1 склянкою золи, залити отриману суміш 10 л гарячої води і настояти її протягом 3 годин.

Вам може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти