StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Квітковий мікс в одному горщику: що можна посадити і як не занапастити рослини

27 липня 2024, 15:23
165
Якщо не вистачає місця на підвіконні, то є спокуса посадити в один вазон кілька рослин. Чи можна так робити?
Орхідея, спатифілум
Орхідея не уживеться поруч з іншими квітами / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Кожен, у кого вдома є кімнатні рослини, хоча б раз задавався питанням, чи можна вирощувати кілька різних квітів в одному горщику. Іноді бажання облаштувати квітковий мікс в одному горщику продиктоване прагненням створити незвичайну композицію, але найчастіше це пов'язано з банальною відсутністю зайвого вазона або місця на підвіконні.

Главред розібрався, які кімнатні рослини не люблять сусідство, а яким воно може припасти до смаку.

Як кажуть досвідчені квітникарі, вирощувати кілька рослин в одному горщику можна, але головне - знати деякі правила.

відео дня

По-перше, рослини, які вирішено посадити разом, повинні мати схожі вимоги до субстрату, поливу, освітлення, мікроклімату. Наприклад, вологолюбна квітка вимагатиме багато води, що не сподобається сукуленту, який віддає перевагу дуже помірному поливу.

Також мають збігатися період активного росту та стадії спокою, щоб не вийшло так, що одній рослині потрібно відпочивати, а іншій час вносити підгодівлю.

Друга важлива умова комфортного спільного проживання в одному вазоні - це габарити рослин. Передусім, рослинам не має бути тісно. Бажано, щоб вони не стикалися.

Кожна квітка у вазоні повинна мати свою площу з поживним субстратом, інакше сильніша рослина витягне з ґрунту поживні елементи, а слабка квітка може почати хворіти і чахнути.

Також важливо враховувати швидкість росту. Швидкозростаючі квіти можуть забрати всі поживні речовини з ґрунту, у такий спосіб залишивши рослину, яка повільно росте, без необхідних для нормального розвитку елементів. У результаті слабший сусід, найімовірніше, загине.

Сумісність кімнатних рослин в одному горщику

Сукуленти і кактуси відмінно приживуться разом. Вони є посухостійкими і теплолюбними, тому прекрасно поєднуються один з одним. Найчастіше поєднують: різні види кактусів, алое, ехеверію, котиледон, товстянку, каланхое, гастерію, хавортію та інші сукуленти.

Декоративно-листяні види часто використовують, коли потрібно озеленити інтер'єр. Їхня пишна крона робить більш яскравим будь-яке приміщення. Чудово виглядатимуть разом хлорофітум і хомаломена, бегонія і калатея, фітонія та гіпоестес, папороті й хоста, кислиця зеленого та фіолетового забарвлення.

Багато квітникарів селять хлорофітум і традесканцію в одному горщику.

Які кімнатні рослини не люблять сусідства

Деякі рослини віддають перевагу самотності і точно не уживуться із сусідом.

Зокрема, тропічна красуня орхідея дуже примхлива щодо будь-яких сусідів. Рослина може гостро відреагувати навіть якщо деякі культури стоятимуть в одному вазоні поруч.

Які ж квіти не можна ставити разом з орхідеєю? Це герань, азалія, спатифілум, антуріум. Також через різницю в субстраті та режимах мікроклімату бажано прибрати орхідею подалі від фаленопсиса.

Загалом, хорошим сусідом для орхідеї буде лише орхідея.

Конвалію не рекомендується вирощувати як кімнатну квітку, оскільки вона виділяє високу концентрацію отрути. Вона небезпечна не лише для поруч посаджених рослин, а й для людини і тварин.

Кактуси і сукуленти не зможуть рости поруч із вологолюбними рослинами. Через рясні поливи у сукулентів почне загнивати коренева система, що призведе до загибелі, а вологолюбна квітка зачахне без води.

Що відомо про орхідеї?

Орхідні — родина однодольних багаторічних наземних чи епіфітних (у тропіках) трав'янистих рослин. Деякі з них, а саме види з підродини ванільних є деревними ліанами, які можуть сягати 20 м завдовжки й більше. Один же з найменших видів — Bulbophyllum minutissimum — сягає 3—4 мм. Орхідні поширені в більшості країн світу, але особливо їх багато в тропіках, пише Вікіпедія.

Що можна посадити в один горщик із драценою

Драцена може ужитися в одному вазоні з ломикаменем, оскільки ця рослина також не любить рясних поливів. До того ж коренева система у ломикаменю поверхнева - вона не буде заважати драцені.

Недоліком такого сусідства може стати той факт, що ломикамінь заповнить своїм корінням пристойний простір верхнього шару ґрунту, що може не сподобається драцені.

Деякі квітникарі поєднують драцену з плектрантусом, пелліоною, пеперомією, фітонією, сциндаптусом.

Раніше Главред писав, скільки грошових дерев можна мати в будинку і які народні прикмети та забобони пов'язані з товстянкою.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти