Як правильно варити гречку: фатальна помилка зіпсує всю страву

11 жовтня 2024, 13:08
315
Чи потрібно мішати гречку під час варіння - як приготувати гречку, щоб вона була корисною.
гречка
Як варити гречку з кришкою чи без / Колаж: Главред, фото: Pexels/Mikhail Nilov, Pexels/Eva Bronzini

Гречка є однією з найулюбленіших страв на столах у багатьох домівках по всьому світу. Адже це не лише смачна крупа, а й напрочуд корисний гарнір, який містить безліч поживних елементів.

Водночас у багатьох виникають запитання щодо порядку приготування гречки в домашніх умовах. Досвідчені кулінари говорять про те, що в разі дотримання простих і чітких правил будь-хто зможе приготувати смачну та корисну страву з гречки.

Як варити гречку в пакетиках

Порядок дій:

  • Налийте в каструлю воду і доведіть до кипіння (з розрахунку 750 мл на один пакетик крупи);
  • Акуратно помістіть пакетик із гречкою в киплячу воду (можна підсолити воду за смаком);
  • Пакетик із гречкою необхідно варити на слабкому вогні під закритою кришкою;
  • Час варіння близько 15 хвилин, після чого пакетик столовим приладом дістаньте з води й охолодіть.

Скільки потрібно води на склянку гречки

Для швидкого приготування гречки зазвичай беруть воду з розрахунку: 2 склянки рідини на 1 склянку крупи. Тоді в результаті виходить гречка правильно проварена і розсипчаста. Такий розрахунок розрахований на те, що гречку варитимуть не більше двадцяти хвилин (інакше вся вода випарується і гречка просто підгорить).

Чи потрібно мішати гречку під час варіння

У кожної господині напевно є свій рецепт, як приготувати смачну гречку. При цьому деякі наполягають на тому, що крупу під час приготування необхідно помішувати. Однак більшість кулінарів сходяться на думці про те, що під час варіння перемішувати гречку зовсім не потрібно.

Цікаві факти про гречку

Гречка - цінне джерело білка. У ній міститься 18 незамінних амінокислот, а білок близький за складом до збалансованих білків курячих яєць і сухого молока.

Гречка містить три з восьми необхідних організму амінокислот (треонін, лізин, триптофан), завдяки чому є незамінним продуктом для людей, які не їдять м'ясо. Крім того, гречка засвоюється набагато краще за м'ясні продукти.

Гречка виводить з організму шкідливий холестерин і токсини. Її варто вживати літнім людям і тим, хто страждає на анемію.

Вживання гречаної каші покращує психоемоційний стан і роботу головного мозку.

Гречка рятує від безсоння. Якщо ви погано спите - наповніть гречаним лушпинням подушку.

В Індії та Китаї вважається, що за допомогою гречки можна впливати на біологічні точки в організмі, тож для профілактики різних захворювань радять ходити по килимку, на якому розсипана гречка.

Гречка є частиною національної кухні Японії. Там із гречки виробляють гречану локшину "соба", яка користується популярністю.

Як варити гречку під кришкою чи без

Рецепт приготування гречки в каструлі під кришкою допомагає отримати дивовижно розсипчасту крупу. Однак під час варіння не потрібно помішувати крупу. Достатньо лише накрити каструлю з гречкою кришкою і варити на повільному вогні. Після закінчення терміну приготування залиште кашу на кілька хвилин "потомитися" під кришкою.

Чи потрібно промивати гречку перед варінням

Багато хто, напевно, ще з дитинства пам'ятає про те, що батьки часто промивали перед приготуванням різні крупи і навіть макаронні вироби. Однак робити це сьогодні зовсім не обов'язково. Звісно, у разі виявлення сторонніх часток, гречку бажано промити, проте здебільшого гречка на прилавках продається вже готовою до приготування.

Коли в гречку додавати олію

Здавна відома старовинна приказка про те, що маслом кашу не зіпсуєш. Однак додавати в гречку вершкове масло варто за смаком і робити це необхідно вже після приготування. З іншого боку, додавати оливкову олію в гречку потрібно в середині процесу приготування.

Дивіться відео - незвичайні бутерброди та неварена гречка:

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти