Кравчук заявив, що мінські переговори щодо Донбасу треба перенести

28 лютого 2021, 13:45
Переговори у нормандському форматі були б ефективнішими, якби до них приєдналися США, переконаний перший президент України.
Кравчук
Кравчук заявив, що мінські переговори щодо Донбасу треба перенести / УНІАН

Без зміни основних концептуальних позицій мінського і нормандського форматів не можна домогтися будь-яких успіхів у війні на Донбасі, заявив перший президент України, глава української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук. Він також виступив за те, щоб перенести переговори з Мінська до іншої країни, бо в Білорусі влада знаходиться у руках диктатора.

"На мою думку, без зміни основних концептуальних позицій мінського і нормандського форматів ми не зможемо домогтися будь-яких успіхів у війні на Донбасі. Ось, візьміть комплекс заходів. Ті, які затверджені і схвалені Радою Безпеки ООН. 9-й пункт - спочатку вибори, потім безпека і кордони. Але ми дорослі люди. Є війна. Чи можна в цей час провести вибори? Ну як? Туди приїхати? Вони стріляють. Ось таких пунктів там чимало. Треба змінити. Спочатку треба питання безпеки вирішити. Розв'язувати питання кордону, щоб ніхто туди не лазив, як до себе за паркан. А тоді розв'язувати політичні питання. Тобто не можна починати з політичних питань", - сказав Кравчук в інтерв'ю DW.

Він також зазначив, що, на його думку, переговори в нормандському форматі були б ефективнішими, якби до них приєдналися США.

У цьому контексті перший президент нагадав, що перші такі зустрічі починалися в Женеві, де серед присутніх був держсекретар США.

На думку Кравчука, переговори в нормандському форматі можна проводити в Женеві або Парижі, а мінські потрібно перенести.

"Не можна проводити (переговори - ред.) в країні, залежній від Росії на 100 відсотків. Країні, де влада в диктаторських руках. Незрозуміло, як за таких умов може діяти структура, яка бореться за мир. Це нонсенс. Воно не стикується", - зазначив Кравчук.

Ситуація на Донбасі - про що йшлося раніше:

  • Рада національної безпеки й оборони розглянула питання щодо загострення ситуації на Донбасі, заявив Секретар РНБО Олексій Данілов. За його словами, солдати на лінії розмежування можуть відкривати вогонь на провокації бойовиків.
  • Глава української делегації в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі, перший президент України Леонід Кравчук вважає, що планом "Б" для країни має стати визнання всіма того факту, що на Сході йде війна. Всі питання мають розглядатися саме через цю призму.
  • Загострення ситуації на Донбасі пов'язане з санкціями щодо кума глави Кремля Володимира Путіна - Віктора Медведчука, заявив перший президент України, глава української делегації в Тристоронній контактній групі (ТКГ) Леонід Кравчук.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти