Експерт пояснив, чим загрожує владі Зеленського відставка Шмигаля

22 травня 2021, 10:32
Призначення нового прем'єрміністра може стати складним завданням для влади, вважає Кость Бондаренко.
Шмигаль
Відставка Шмигаля може призвести до дострокових виборів у Раду - експерт / УНІАН

Питання відставки прем'єрміністра Дениса Шмигаля є складною проблемою для влади. Призначення нового глави уряду буде нелегко провести через Верховну Раду. У фракції Слуга народу безліч груп, у яких є своя точка зору щодо кандидатури глави уряду. Зміна прем'єра може призвести до розколу пропрезидентської фракції, втрати уряду і розпуску парламенту. Сьогодні влада не зацікавлена в такому сценарії. Про це заявив керівник Фонду Українська політика, політолог Кость Бондаренко.

У своїй колонці на Главреді експерт розповів про те, що у разі відставки Шмигаля влада зіткнеться з проблемою призначення нового прем'єрміністра, причому кандидатуру глави уряду буде складно провести через ВР.

"Але насправді питання заміни Шмигаля досить складне, тому що є велика ймовірність, що будь-яку нову кандидатуру буде проблематично провести через парламент", - вважає Бондаренко.

За його словами, причиною тому є велика кількість претендентів на пост прем'єра і наявність декількох груп у фракції Слуга народу, у кожної з яких є своя позиція щодо кандидатури глави уряду. Розгляд такого питання може призвести до серйозних розбіжностей всередині правлячої фракції.

"Оскільки є велика кількість тих, хто потенційно бачить себе в кріслі прем'єра, то відповідно, буде важко знайти голоси. Тільки в Слузі народу є щонайменше 5 груп депутатів, кожна з яких має своє бачення щодо нової кандидатури прем'єрміністра. Якщо таке питання постане всередині владної партії, то це не виключає запуск негативних процесів в середовищі СН. Також у кожної парламентської фракції теж є своє бачення", - пояснив політолог.читайте такожРейтинг партій: названі політсили, яким українці довіряють кермо влади

Також він додав, що відставка Шмигаля в таких умовах може призвести не тільки до втрати уряду, але і до розпуску Ради. Подібний сценарій на даний момент суперечить інтересам влади.

"Тому якщо відправити Шмигаля у відставку, можна не тільки не отримати Любченка йому на заміну, а й взагалі втратити уряд і спровокувати розпуск парламенту. Сьогодні це нікому не потрібно", - підкреслив Кость Бондаренко.

Кадрові зміни у Кабінеті міністрів України

  • Верховна Рада 18 травня проголосувала за відставку міністра охорони здоров'я Максима Степанова. Рішення підтримали 292 народних депутати.
  • Крім того, парламент проголосував за звільнення Ігоря Петрашка з поста міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.
  • Також ВР відправила у відставку главу Міністерства інфраструктури Владислава Криклія.
  • 20 травня Рада у ході голосування призначила новим головою МОЗ головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка. "За" проголосували 262 нардепи.
  • Новим міністром інфраструктури став колишній глава Укравтодору Олександр Кубраков. Його призначення підтримали 284 депутата.
  • На посаду першого віцепрем'єра - міністра економіки призначили голову Державної податкової служби Олексія Любченка, за кандидатуру якого проголосували 293 народних депутата.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти