Зеленський зробив сильний крок, головне тепер - не відступати

3 лютого 2021, 10:39
Рішення про санкції проти власника телеканалів NewsOne, ZIK, 112 Тараса Козака безпрецедентне, нове для українських реалій і тому воно, в першу чергу, політичне.
Зеленський
Зеленський пішов у наступ проти Медведчука / Reuters

Ламаються списи навколо юридичної чистоти указу Зеленського і рішення РНБО проти Козака-Медведчука.

Навіть явно незалежні від проросійських поглядів правозахисники оцінюють ці конкретні санкції позитивно, але при цьому стверджують, що вводити їх було не можна.

Розберемося.

відео дня

Отже, санкції вводяться проти юридичних осіб та фізичних осіб.

З юрособами питань немає, а ось що стосується фізичної особи Козака, то аргумент номер один за незаконність санкцій проти нього - це громадянство України самого Козака.

читайте такожЗеленський завдав удару по Медведчуку. При Порошенку такої фігні не булоОпонентами санкцій стверджується, що вони незаконні, оскільки закон "про санкції" не передбачає, що санкції можуть бути введені проти громадян України.

Це не зовсім так. Закон говорить, що санції можуть бути введені проти фізичної особи-нерезидента. А це не означає, що санкції не можуть бути введені проти громадян України.

Резидентство - це поняття, якому важливо не громадянство, а економічні інтереси фізичної особи. І визначається воно відповідно до Податкового кодексу.

Роз'яснення Державної фіскальної служби щодо визначення статусу резидента України або нерезидента говорять про те, що носій громадянства України цілком легко може бути визнаний в Україні нерезидентом.

Для визначення точного статусу резидента/нерезидента України слід звернутися до пункту 14.1.213 Податкового кодексу, з якого випливає, що громадянина України можна визначити нерезидентом, якщо така фізособа має місце постійного проживання в іншій країні та (увага!) тісніші особисті та економічні зв'язки - центр життєвих інтересів - в іншій країні. Це практично буквальне цитування норми Податкового кодексу.

Як встановлено навіть публічним журналістським розслідуванням, у Тараса Козака є, судячи з усього, незадекларована цивільна дружина, з якою у нього є, за його власним визнанням, спільна дитина. Вона - громадянка Росії, на яку оформлений дуже багатий нафтовидобувний бізнес. В Російській Федерації. І цей бізнес створює можливості Козаку скуповувати активи в Україні, в тому числі відомі, як медіахолдинг Медведчука.

читайте такожРеванш Медведчука і" королева " Зеленський: головні виклики для України в 2021 роціОтже, існують підстави стверджувати, що тісніші (!) економічні та особисті зв'язки Козака, центр його життєвих інтересів, знаходиться в РФ. Там живе його дружина і дитина, там ведеться бізнес, який приносить істотні доходи Козака.

Таким чином, підстави для визнання його нерезидентом існують. І, до речі, ще велике питання - чи потрібне якесь додаткове підтвердження статусу нерезидента для того, щоб ввести персональні санкції саме проти цієї фізособи. Швидше за все, згідно з елементарною логікою діловодства, хоча б який-небудь формальний документ про нерезидентство Козака від фіскалів потрібно мати.

Але не факт. Закон "про санкції" не стверджує, що РНБО зобов'язана отримати для введення санкцій підтвердження статусу нерезидента. Оскільки в рішенні про санкції проти Козака є посилання на матеріали СБУ, то, цілком можливо, що в таких матеріалах може міститись експертиза із загальним висновком фіскалів щодо статусу нерезидента Козака.

У будь-якому випадку, рішення про санкції безпрецедентне, нове для українських реалій і тому воно, в першу чергу, політичне.

Якщо Зеленський щиро і оперативно прагне виконати рекомендації США для повноцінного зближення з адміністрацією Байдена - крок з введенням санкцій можна тільки вітати. Якщо ж він поведе подвійну гру - вона стане дуже швидко очевидною і спровокує масштабну кризу. У будь-якому випадку, "наполовину нагнути" Медведчука неможливо. Йти доведеться до кінця.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти