Чи зможе Україна прикритися від Росії "Залізним куполом"

20 травня 2021, 07:08
Для придбання систем "Залізний купол" Україні потрібне лише політичне рішення, але поки не ясно, чи займається вона взагалі власною системою оборони.
У Міноборони подумують над придбанням систем
Враховуючи загрозу ракетних ударів із боку Росії, Україні вже зараз потрібно зайнятися придбанням систем "Залізний купол" / wikipedia

У Міноборони розглядають можливість покупки системи на кшталт "Залізного купола", яка зараз діє в Ізраїлі, про що заявив Міністр оборони Андрій Таран. Не хочеться ображати міністра, проте аналогів системи "Залізний купол" у світі не існує. Тому вираз "типу Залізного купола" не має сенсу. Ми можемо встановити стару радянську систему "Оса" або "Бук", проте їхня ефективність буде в рази меншою, ніж ізраїльської системи.

До того ж, дивує те, що у нас про це зараз заговорили. Що, грім грянув, що мужик почав хреститися? Так, безумовно, війна на Близькому Сході показала, що розрахункова ефективність 90% системи "Залізний купол" підтвердилася на практиці: навіть масовані ракетні удари не можуть повністю пробити її. Однак хіба до цього ми не знали, що ця система існує? Адже саме системою "Залізний купол" під час війни Азербайджан прикривав Баку, Грузія веде переговори про покупку "Залізного купола", а США купують у Ізраїлю цю систему для прикриття своїх стратегічних об'єктів.

Війна змусила Ізраїль створити таку систему протиракетної оборони, аналогів якої в світі не існує і яка в змозі гарантовано захистити територію країни та народ від терористичних організацій на кшталт ХАМАС, Хезболла тощо. Ізраїль створив свого роду завісу уздовж кордону: 9 батарей для армії оборони, а це 27 пускових установок, кожна установка – це 20 ракет. У підсумку фактично все, що летить на висоті до 10 км, "Залізний купол" збиває, включаючи реактивні снаряди, які пускаються з кустарних установок "Град-Партизан", які ХАМАСу презентував Радянський Союз в 60-х роках разом із Ясиром Арафатом.

відео дня

читайте такожРуки дядечка Сема: чого чекати далі від перепалки Ізраїлю і ПалестиниСистема "Залізний купол" настільки ефективна, що працює в повністю автоматичному режимі, задача людей – вчасно заряджати пускові установки і обслуговувати їх. У режимі слабкої інтенсивності обстрілу оператор може втручатися в роботу системи, в режимі високої інтенсивності – як правило, він цього не робить, покладаючись на автоматику, і автоматика не підводить. Сіль у тому, що система сама здатна визначити траєкторію руху ракети, і, якщо вона летить на житлові будинки, а не пустелю – збити її. Все те, що летить на об'єкт – територію, яка повинна бути закрита, буде збито. Тобто система здатна розрахувати траєкторії і класифікувати їх за ступенем важливості.

Щодо покупки системи "Залізний купол" Україною можна сказати одне: під лежачий камінь вода не тече. Вже сьогодні ніхто не заважає Україні провести переговори про покупку цієї системи. Одна батарея коштує близько 170 мільйонів доларів, тобто на один транш МВФ у розмірі 1,5 млрд доларів можна купити десять батарей. Необхідно виключно політичне рішення.

Системи "Залізний купол" не потрібно розставляти вздовж українського кордону. Все-таки це тактичний комплекс, і його можливості обмежуються висотою в 10 км, відповідно, балістичні ракети, які летять вище 10 км (той же "Іскандер"), можуть просто перелетіти через "купол".

читайте такожЧому Москва панікує через турецькі Байрактари для України"Купол" буде ефективний у тому випадку, коли він буде прикривати конкретні об'єкти: атомні станції, окремі невеликі населені пункти, стратегічні заводи, пункти управління інфраструктурою країни тощо. Відповідно, у нас повинен бути складений перелік об'єктів, які обов'язково повинні бути захищені. Перерахувавши їх, ми зрозуміємо, скільки Україні потрібно батарей.

Навіть балістична ракета з ядерною боєголовкою, яка буде летіти високо, в кінцевому підсумку повинна вдарити по цілі. Таким чином, рано чи пізно вона подолає позначку в 10 км над цією ціллю – і, якщо ця мета буде захищена "Залізним куполом", тільки-но ракета увійде в зону ураження, вона буде збита. Одна справа – зібрати невелику кількість радіоактивних осколків після руйнування ядерної боєголовки, інша – ліквідувати наслідки ядерного вибуху, якщо боєголовка рвоне.

Україні однозначно необхідно зайнятися побудовою системи протиракетної оборони, в якій, крім стратегічної системи оборони країни, повинен бути і тактичний елемент, в тому числі заснований на системі "Залізний купол".

читайте такожНапад Путіна на Україну-лише питання часуОднак зараз питання стоїть зовсім інакше: чи займаємося ми взагалі нашою системою оборони, чи ні? Повинні бути вироблені критерії внутрішньої військової політики побудови обороноздатності країни, і все це повинно бути викладено у Військовій доктрині, а під цю доктрину повинна бути модель Збройних сил. Однак всієї цієї структури у нас немає. Навіть оборонні замовлення в Україні формується виключно ситуативними "хотєлками" військових: хто продавив свої "хотєлки", той і потрапив в оборонзамовлення, а потім наприкінці року уряд ховає оборонзамовлення, рапортуючи, що грошей немає.

На жаль, стан наших Збройних сил плачевний, особливо в плані технічного оснащення. І Росії відомо наше вразливе місце – слабка система ППО і практично відсутність винищувальної авіації. Москва розуміє: якщо вплутуватися у війну з Україною, головною силою повинні бути ракетні війська і авіація. Тільки завдавши ракетних або авіаційних ударів по українських містах або об'єктах інфраструктури, Росія зможе схилити Україну до капітуляції. І Москва робить на це ставку, прекрасно розуміючи, що сухопутному угрупованню Україна може дати бій, а от із відображенням масованих ракетних ударів у нас будуть проблеми.

Звісно, за таких умов Україні дуже потрібно потурбуватися про придбання "Залізного купола". Адже ситуація ускладнюється ще й тим, що, якщо раптом завтра Росія вирішить бомбити якесь місто на сході України, то наступного ж дня там вийдуть місцеві з російським триколором і скажуть: "Не треба нас бомбити. Краще поганий мир, ніж хороша війна".

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти